7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Dżem z bzu czarnego i marchewkiObfituje w witaminę A, jest smacznym lekiem dla dzieci, osób starszych i rekonwalescentów.
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [7]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:400 g owoców bzu czarnego
400 g marchwi cukier (1 kg dżemu na 0,5 kg cukru) Przygotowanie:Bez gotujemy 3 min. z 0,5 szkl. wody, przecieramy przez stylonowe sitko. Marchew pokrojoną w małe kawałki gotujemy z 0,5 szkl. wody i przecieramy przez sitko. Składniki łączymy i dodajemy cukier.
Dalej gotujemy i gorący dżem wkładamy do słoików. Można go krótko pasteryzować.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-11-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 10/2001
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Pierwsze słyszę! Tarnina, jarzębina, jałowiec - owszem. Ale dzika róża, głóg, czarny bez - nigdy!
Przynajmniej zgodnie z moją wiedzą. Nie wiem, czy Gumowska ("Słońce w słoikach", str. 145, mniej więcej na środku strony) z 1988 roku jest wystarczająco stara i poważana, by zyskać miano wiarygodnego źródła, ale mimo to zacytuję: "Nie tylko trzeba uważać, aby nie zbierać kwiatów czy owoców dzikiego bzu z miejsc skażonych, ale trzeba zbierać owoce tylko wtedy, gdy są już zupełnie dojrzałe. Niedojrzałe zawierają kwas pruski i są trujące. Gdy dojrzeją, po tym toksycznym związku nie ma śladu i nawet dzieci mogą takie dojrzałe jagódki jadać." Zawsze jej wierzyłam i jakoś się nie zatrułam ;) I przynajmniej u mnie w porze przymrozków naprawdę nie ma co zbierać z bzu. Z jarzębiny zresztą też, więc ląduje w zamrażarce. Słyszałam, że jarzębinę można też sparzyć wrzątkiem i to również niweluje jej trujące związki, ale jeszcze nie próbowałam tej metody. Luna7 2013-08-22 17:53:40.787
Zgodnie z dawnymi przepisami, czarny bez zbierało się po przymrozkach lub mroziło w zamrażalniku, jeśli zebrany był wcześniej (podobnie jak jarzębinę). Miało to na celu niwelowanie trujących własności świeżych owoców. To świetnie, że już nie jest to konieczne.
Dana 2013-08-22 13:21:48.91 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Syrop na kaszel z bzu czarnego (do butelek) (wegańska)Kwiaty akacji lub bzu czarnego w cieście naleśnikowym (wegańska) Zielsko na talerzu - kwiaty bzu smażone w cieście (wegańska) Dżem mirabelkowy (wegańska) Idealny dżem malinowy (wegańska) Dżem wiśniowy niskosłodzony (wegańska) Dżem z jabłek z malinami (wegańska) Dżem dyniowo-jabłkowy (wegańska) Dżem jabłeczno-różany (wegańska) Dżem żurawinowo-jabłkowy (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
patrycccja 2013-08-25 09:48:05.055