7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Dżem z bzu czarnego i marchewki

Obfituje w witaminę A, jest smacznym lekiem dla dzieci, osób starszych i rekonwalescentów.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

400 g owoców bzu czarnego
400 g marchwi
cukier (1 kg dżemu na 0,5 kg cukru)

Przygotowanie:

Bez gotujemy 3 min. z 0,5 szkl. wody, przecieramy przez stylonowe sitko. Marchew pokrojoną w małe kawałki gotujemy z 0,5 szkl. wody i przecieramy przez sitko. Składniki łączymy i dodajemy cukier.

Dalej gotujemy i gorący dżem wkładamy do słoików. Można go krótko pasteryzować.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-11-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 10/2001
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Luna7, świetnie! Tez byłam przekonana że trzeba po przymrozkach i tak właśnie z roku na rok obserwuję, że bez przecież dojrzewa znacznie wcześniej... ;)
patrycccja 2013-08-25 09:48:05.055

Pierwsze słyszę! Tarnina, jarzębina, jałowiec - owszem. Ale dzika róża, głóg, czarny bez - nigdy!
Przynajmniej zgodnie z moją wiedzą.
Nie wiem, czy Gumowska ("Słońce w słoikach", str. 145, mniej więcej na środku strony) z 1988 roku jest wystarczająco stara i poważana, by zyskać miano wiarygodnego źródła, ale mimo to zacytuję:
"Nie tylko trzeba uważać, aby nie zbierać kwiatów czy owoców dzikiego bzu z miejsc skażonych, ale trzeba zbierać owoce tylko wtedy, gdy są już zupełnie dojrzałe. Niedojrzałe zawierają kwas pruski i są trujące. Gdy dojrzeją, po tym toksycznym związku nie ma śladu i nawet dzieci mogą takie dojrzałe jagódki jadać."
Zawsze jej wierzyłam i jakoś się nie zatrułam ;)
I przynajmniej u mnie w porze przymrozków naprawdę nie ma co zbierać z bzu. Z jarzębiny zresztą też, więc ląduje w zamrażarce. Słyszałam, że jarzębinę można też sparzyć wrzątkiem i to również niweluje jej trujące związki, ale jeszcze nie próbowałam tej metody.
Luna7 2013-08-22 17:53:40.787

Zgodnie z dawnymi przepisami, czarny bez zbierało się po przymrozkach lub mroziło w zamrażalniku, jeśli zebrany był wcześniej (podobnie jak jarzębinę). Miało to na celu niwelowanie trujących własności świeżych owoców. To świetnie, że już nie jest to konieczne.
Dana 2013-08-22 13:21:48.91

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Syrop na kaszel z bzu czarnego (do butelek) (wegańska)
Kwiaty akacji lub bzu czarnego w cieście naleśnikowym (wegańska)
Zielsko na talerzu - kwiaty bzu smażone w cieście (wegańska)
Dżem mirabelkowy (wegańska)
Idealny dżem malinowy (wegańska)
Dżem wiśniowy niskosłodzony (wegańska)
Dżem z jabłek z malinami (wegańska)
Dżem dyniowo-jabłkowy (wegańska)
Dżem jabłeczno-różany (wegańska)
Dżem żurawinowo-jabłkowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas