7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Falaffel, czyli felafelSą dwie wersje: izraelska na ciecierzycy i egipska na grochu.
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [15]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:200 g ciecierzycy lub grochu, ciecierzycę trzeba przez noc namoczyć
pół litra wody 50 g cebuli jajko lub 2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej (w wersji wegańskiej) 0,5 łyżeczki kuminu (lub więcej) 0,5 łyżeczki kolendry pieprz Cayenne (do smaku ;-)) pieprz pieprzowy (też) sól 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki stołowe == ŁS pietruszki odrostów posiekane 2 ŁS mąki razowej lub bułki tartej Do smażenia: tłuszcz kokosowy (ceres był kiedyś, też OK) Przygotowanie:Groch ugotować (ok. godzinę), odcedzić i rozciapać np. malakserem. Cebulę też można od razu dodać lub drobno posiekać i dodać. Dodać całą resztę składników i tyle mąki, aby zrobiło się dość elastyczne, ale nie za twarde ciasto. Odstawić na 20 min. Mokrymi łapkami formować kluski fi 3-4 cm i trochę splaskatać. Smażyć na patelni na gorącym tłuszczu z każdej strony po 4 min, aż się zezłocą.
Wariant: do ciasta dodać 2 łyżki stołowe oleju i kluchy na blachę i do piekarnika. Wskazówki i uwagi:Tych 'klusek' wcale nie trzeba formować łapkami. Ja kiedyś podpatrywałam jak to robił kucharz w jakiejś budce z takim właśnie jedzeniem - mieli specjalne urządzenie podobne do tego, którym w cukierniach nakładają kulki lodów. On właśnie tym nabierał kulki i od razu chlup! na gorący tłuszcz. W sprzedaży są takie plastikowe łyżeczki, którymi można się posłużyć - będzie szybciej i o wiele wygodniej :)
Warianty: zamiast czosnku i pietruszki łyżeczkę posiekanego imbiru. Groch zielony, żółty, biały. Do tego sos pomidorowy lub jogurtowy (jogurtowy w wersji lakto- lub lakto-ovo-) (jogurt, cumin, papryka, pietruszka, sól).
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Dałem 5 bo przepis sprawdzony poza oczywiście opcją z gotowaniem grochu. Ja zrobiłem z surowego i wyszło przepyszne. Pan Ładny 2015-01-18 20:49:56.751
ja robię z grochu bo to tańsze. co z tego, że nie oryginalne... w smaku naprawdę nie ma wielkiej różnicy ;) można powiedzieć że to wersja lokalna ;)
oczywiście grochu nie gotuję tylko robię z surowego, namoczonego ~znikam 2013-09-25 00:23:07.816 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Felafel (wegańska)Falafel (felafel) (wegańska) Smoła czyli koktajl z jagód (wegańska & RAW) Jaja żółte czyli kminkowe (ovo-wege) Tatar paryski czyli twarożkowy (bez ograniczeń) Empanada - czyli paragwajskie samosy (wegańska) Plow czyli ryż z marchewką (wegańska) Kwas chlebowy, czyli podpiwek (wegańska) Seitan czyli chińskie "mięso" (wegańska) Pościła, czyli ser z jabłek (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~ankaskakanka 2023-07-15 19:11:10.958