7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Ryż z krótko smażonymi warzywami w stylu chińskim
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [1]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 4 osób30 g suszonych grzybów chińskich (np. shiitake, mun)
300 g (1 i 1/4 szkl.) długoziarnistego ryżu białego 500 g kalafiora 500 g kapusty chińskiej pako (pak choy, bok choy) lub zamiennie pekińskiej papryka: 1 czerwona, 1/2 żółtej, 1/2 zielonej 175 g kiełków fasoli (np. fasoli mung, mogą być też sojowe) 3 łyżki oleju do smażenia 2 ząbki czosnku 2 suszone papryczki chili 3 gałązki bazylii sos: 3-5 łyżek sosu sojowego (zwykłego lub grzybowego) 60 g łuskanych orzechów ziemnych bez skórek 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łodyga trawy cytrynowej Przygotowanie:Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na 30 min. Zagotować ryż według przepisu na opakowaniu, przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią i wstawić do ciepłego piekarnika (lub ugotować tradycyjnie).
Podgotować podzielonego na różyczki kalafiora (3-5 min.). Kapustę, paprykę i odsączone grzyby pokroić w cienkie paski, przy czym z grzybów shiitake usunąć wcześniej nóżki (są twarde i się ich nie używa). Przygotować sos: sos sojowy wlać do miseczki, dodać uprażone na suchej patelni i posiekane orzechy, mąkę i posiekaną trawę cytrynową. Rozgrzać w woku olej, wrzucić posiekany czosnek oraz papryczki chili, smażyć 40 sekund. Dodać paprykę, kalafiora, kapustę oraz kiełki fasoli, smażyć 5-6 min. Dodać grzyby i smażyć 3-4 min. Dodać bazylię oraz przygotowany wcześniej sos, wyjąć papryczki chili, całość smażyć kolejne 2 min. Podawać na płytkim talerzu układając ryż na jego obrzeżach, a w środku warzywa.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-11-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 10/2001
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Potrawka chińska - ryż z warzywami, pędami bambusa i grzybami mun (wegańska)Risotto z groszkiem ze smażonymi warzywami (wegańska) Tofu z warzywami w stylu indyjskim (wegańska) "Światłowody" z warzywami w stylu egzotycznym (wegańska) Nudle z warzywami w tajskim stylu (wegańska) Makaron sojowy w jajku ze smażonymi warzywami (bez ograniczeń) Ostra sałatka z makaronem, smażonymi warzywami i ciecierzycą (wegańska) Makaron chiński z warzywami (po zabrzańsku) (wegańska) Sos z mieszanką warzyw chińskich (wegańska) Tofu z warzywami 5 smaków (na sposób chiński) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Wyszło super! Te różnorodne aromaty, w tym, trawy cytrynowej. Pycha :)
Generalnie jednak zminimalizowałam obróbkę ciepną. Przede wszystkim nie obgotowywałam wcześniej kalafiora - po co dodawać sobie pracy :o Czosnek i chili wrzuciłam na zimny olej - inaczej się spalą zamiast oddać aromat. Później kalafior, obsmażyłam chwilę, dodałam odrobinę wody i trzymałam do jej odparowania - kalafior już był miękkawy. Reszta warzyw razem z grzybami, 5-6 min., do tego "sos" i już tylko chwila, żeby trawa cytrynowa nie straciła aromatu. Plus trochę soli dla smaku.
Jedna rzecz, której się dziś nauczyłam: długo moczone shiitake tracą smak... :/
patrycccja 2011-11-17 18:03:13.239