7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Puree z fasoli i marchwi z bakaliamiUla: "Wygląd tego dania nie jest zbyt..., ale smak za to jest niezrównany."
Średnia ocena:
[4.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:0,5 kg fasoli (może być też soczewica lub soja)
0,5 kg marchwi 2 garście orzechów oliwki (opcjonalnie) rodzynki sól kminek (mielony lub nasionka) inne przyprawy - np. kurkuma, curry, sól czosnkowa itd. Przygotowanie:1. Gotujesz fasolę i po ugotowaniu rozgniatasz ją tworząc papkę, ale tak, aby pozostały drobne fasolki. Wywar zlewasz do oddzielnej miski.
2. Na gorącą patelnię wrzucasz drobno posiekane orzechy i smażysz na niedużym ogniu do lekkiego zbrązowienia. Potem wrzucasz na patelnię uprzednio potartą marchew i mieszasz. Smażysz to wszystko bez pokrywki aż do momentu zwiotczenia marchwi i nasiąknięcia przyprawami. W czasie smażenia dodajesz do smaku kminek i takie przyprawy, na jakie w danej chwili masz ochotę. 3. Mieszasz fasolkę z marchewką. Jeśli jest za sucha, dolewasz wywar z fasoli. Po dokładnym wymieszaniu dodajesz rodzynki. Wskazówki i uwagi:- Fasola jest podstawą. Jeśli chcemy, aby puree było bardziej warzywne, należy usmażyć więcej marchwi. Można na koniec potrzeć jeden korzeń pietruszki.
- Najważniejszą rzeczą jest prawidłowe wykonanie marchwi, gdyż to ona nadaje smak. Na patelnię nie lać oleju, gdyż podczas smażenia orzechów na patelni pozostaje odpowiednia ilość tłuszczu. Marchew należy nieustannie mieszać. W zależności od ilości przypraw będzie zupełnie inny smak. - Do marchwi można dodać pokrojone oliwki. - Powstaje bardzo ciekawy smak, jeśli marchew zrobić na ostro z pieprzem, a potem do całości dodać rodzynki bądź figi (to trzeba lubić). - Zaletą tego dania jest to, że szybko się robi (wcześniej zamoczyć fasolkę i już). Można z tego zrobić chlebek: Gdy powstanie już puree (musi być suche), wymieszać go dokładnie z mąką jęczmienną i dodać więcej przypraw do smaku. Rozłożyć na tacy, na górę można potrzeć na tarce zamrożoną margarynę [albo skropić olejem] i wstawić do piekarnika. : ) Pycha!!!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Pomysł bardzo mi się podoba, jednak podczas smażenia orzechów nie wydobył się z nich żaden olej, po krótkim czasie zaczęły mi się przypalać więc dolałem trochę oleju. Może użyłem złych orzechów (włoskie?). Poza tym wyszło całkiem smaczne, a co najważniejsze oryginalne. Cieszę się, że znam nową potrawę, która pomoże mi uciec od kuchennej rutyny. Wegetariańskie pozdrowienia. XgadzikX
~XgadzikX 2004-01-28 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Puree z marchwi i ziemniaka (bez ograniczeń)Fasolka pod pierzynką z puree (lakto-wege) Puree z kapusty i fasoli (wegańska) Puree z marchwi z rodzynkami, migdałami i kardamonem (wegańska) Sok z marchwi (wegańska & RAW) Puree ziemniaczane (lakto-wege) Puree z brokułów (wegańska) Puree z soczewicy (wegańska) napój z selerów i marchwi (wegańska+miód) Surówka z marchwi i selera (wegańska & RAW) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Klaudia 2007-10-13 00:00:00.0