
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Piernik staropolski na miodzieCiasto na piernik najlepiej przygotować na kilka tygodni przed pieczeniem, aby dojrzało i przeszło aromatem przypraw, a upiec 3-4 dni przed planowanym zjedzeniem, bo musi zmięknąć.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:500 g prawdziwego miodu
2 szkl. (400 g) cukru 250 g masła 1 kg pszennej mąki 3 jaja 3 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml (prawie 0,5 szkl.) mleka 2-3 torebki przypraw do piernika (cynamon, kardamon, goździki, imbir albo gotowa mieszanka) garść pokruszonych orzechów laskowych 3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej + powidła śliwkowe albo masa orzechowa, kajmakowa lub marcepanowa do przełożenia Przygotowanie:
Podgrzać na małym ogniu miód, cukier i masło. Po schłodzeniu dodać mąkę, jajka, sodę, mleko, przyprawy, orzechy i skórkę pomarańczową. Bardzo starannie wyrobić ciasto, włożyć do kamionkowego (ewentualnie emaliowanego) garnka, przykryć kuchenną ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce, by ciasto dojrzało.
Po 4 tygodniach podzielić je na 2 lub 3 części, rozwałkować i upiec na blasze. Po schłodzeniu przełożyć powidłami śliwkowymi albo masą orzechową, kajmakową lub marcepanową. Przykryć pergaminem, obciążyć (np. książką), opakować folią i poczekać kilka dni, aż piernik zmięknie.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-11-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 12/2001
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Piernik po szlachecku na miodzie (ovo-wege)Pigwówka na miodzie (wegańska+miód) Banany w miodzie (wegańska+miód) Staropolskie grzanki do zup owocowych (lakto-wege) Chleb razowy drożdżowy na miodzie (lakto-wege) Banany w miodzie z migdałami (z grilla) (wegańska+miód) Naleśniki w staropolskim stylu, z kaszą i sosem grzybowym (bez ograniczeń) Pierniczki norymberskie (ovo-wege) Wegański piernik (wegańska) Piernik bananowy (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |