
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Jarskie flaki z naleśnikowBardzo wygodnie jest tak zaplanować posiłki, aby kilka naleśników zostało z dnia poprzedniego. Mimo nazwy danie jest po prostu przepyszne! Majeranek, choć za nim nie przepadam, pasuje tu genialnie :)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:na naleśniki: (można zastąpić makaronem)
szklanka mąki mleko sojowe i/lub woda - w sumie szklanka, proporcje dowolne 2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej lub 2 łyżeczki ziemniaczanej 1 łyżka oleju sól pozostałe składniki: włoszczyzna: marchew (4 szt.), pietruszka (3 szt.), kawałek selera, kawałek włoskiej kapusty (opcjonalnie), por (1 lub 2 szt. zależnie od wielkości) 2 cebule 1-2 łyżki oleju do smażenia 0,5 - 2 szkl. wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, ok. 3 płaskie łyżeczki pieprz, przy 0,5 łyżeczki będzie już dość pikantne majeranek, np. 3 pełniejsze łyżeczki ew. inne przyprawy, najlepiej pieprz ziołowy (sporo), zmielony imbir (0,5 łyżeczki), gałka muszkatołowa (szczypta) i ew. mielona papryka ew. ziele angielskie (3 szt.) i listek laurowy Przygotowanie:
Jeśli nie mamy naleśników z poprzedniego dnia, trzeba zakasać rękawy i je usmażyć :) Potrzebujemy 3-6 albo i 12 naleśników - zależy jakie proporcje w stosunku do warzyw.
Warzywa pokroić w cienkie słupki, do 0,5 cm grubości, cebulę i pora posiekać w plasterki. Podsmażyć na oleju przez ok. 5 min., przy czym jak zacznie pachnieć, zmniejszamy nieco gaz, żeby się nie przypaliło. Razem z warzywami można też dodać ziele angielskie i listek. Dodać 0,5 szkl. wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Miękkości, a nie rozgotowania! Wystarcz kolejne 5-10 min. W razie konieczności podlewamy wodą. Dodać przyprawy i koncentrat. Naleśniki pokroić wzdłuż na dość szerokie pasy (ok. 10 cm powiedzmy), a potem poukładać je jeden na drugim i pokroić wszerz w cienkie pasemka (tak do 1 cm grubości). Dodać do warzyw, chwilę podusić i ew. jeszcze doprawić do smaku. Jeśli chcemy uzyskać ostrzejszy smak to dajemy więcej pieprzu i imbiru. Przyda się chwila, żeby smaki się przegryzły. Wskazówki i uwagi:Jeżeli chcemy, aby potrawa była bardziej zawiesista, możemy dusić warzywa w większej ilości wody, a pod koniec zagęścić wszystko zasmażka z mąki i oliwy/oleju oraz drobniutko posiekanej cebulki (wtedy jedną cebulę siekamy i dusimy z resztą warzyw, a drugą zużywamy do zasmażki).
![]() Źródło/autor przepisu: kilka lat temu gdzieś znalazłam lub zaslyszałam ten przepis - na pewno go sama nie wymyśliłam :-)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() izabeli 2010-03-15 12:27:21.212 ![]() ryfka 2009-06-11 16:23:55.972 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Flaki sojowe (wegańska)"Bułka jarska" zapiekana z kiszoną kapustą i serem (lakto-wege) Kotleciki jarskie z jajka, bułki i cebuli (ovo-wege) Rosół (bulion) jarski z buraczkiem i suszonym grzybkiem (wegańska) Sznycel jarski - hit baru mlecznego na Marszałkowskiej (ovo-wege) Bigos jarski z mieszanej kapusty z soją, suszonymi śliwkami i grzybami (wegańska) "Risotto" jarskie - ryż duszony z pieczarkami, włoszczyzną i groszkiem (wegańska) Jarskie szaszłyki z podgotowanych młodych ziemniaków i jabłek (grill) (wegańska) Nowości:Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska) Bigos z kiszonych buraków (wegańska) Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska) Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska) Domowe pesto (lakto-wege) Azjatyck mix- improwizacja (wegańska) Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska) Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska) Surówka z czerwonej kapusty (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Silverka 2010-03-17 14:10:30.588