7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:ciasto:
150 g mąki (trochę mniej niż szklanka) 100 g masła 2 łyżki śmietany szczypta soli nadzienie: 200 ml ugotowanego ryżu 1 łyżka masła 20 ml drobno posiekanych, usmażonych grzybów 1 jajko sól pieprz estragon Przygotowanie:Nadzienie można przygotować najpierw lub później, w czasie chłodzenia ciasta. Ryż ugotować, grzyby posiekać i usmażyć. Następnie podsmażyć ryż na maśle, dodać przyprawy i grzyby, wymieszać dokładnie i odstawić. Gdy chwilę przestygnie, domieszać jajko.
Przygotować ciasto: posiekać masło z mąką. Gdy kawałki masła będą już drobne, dodać śmietanę i szybko zarobić czubkami palców w kulę. Schłodzić 20 min. Rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu albo podsypując mąką. Ciasto ma mieć grubość 3 mm, jak na pierogi. Schłodzić. Wyciąć koła szklanką, nadziać, zlepić brzegi pierogów palcami, bez wody czy białka. Jak najmniej, jak najkrócej dotykać ciasto, bo ciepło rąk uczyni je zbyt lepkim. Piec 10 minut w piecu nagrzanym do 230C/450F, na nieposmarowanej blasze. Posmarować wierzch rozbitym jajkiem i piec następne 10 min. aż pierogi się przyrumienią. Wskazówki i uwagi:Te pierogi można zrobić dzień wcześniej i w ostatniej chwili wstawić do pieca na 5 minut, więc jest to dobra zakąska do zabrania na składkowe party.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-12-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Magdalena Bassett
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pieczone pierogi argentyńskie z wielowarzywnym nadzieniem (wegańska)Duże pieczone pierogi (lakto-wege) Kanadyjskie nadzienie do pierogów - ziemniaczano-serowe (lakto-wege) Gryczane pierogi z nadzieniem z buraków, fety i zatharu (bez ograniczeń) Pieczone pierogi z grzybami i ryżem (bez ograniczeń) Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami (bez ograniczeń) Pieczone pierogi z farszem brokułowym (wegańska) Kluchy ryżowe z nadzieniem groszkowym (gotowane) (wegańska) Sajgonki z nadzieniem ryżowo-pieczarkowo-warzywnym (wegańska) Pieczone pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i słonecznikiem (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
nels 2012-02-22 12:54:46.414