7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Prosty pilaw (pulao) czyli indyjski, aromatyczny ryż
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1/4 kg długoziarnistego ryżu (np. basmati)
1 duża cebula 3 łyżki oliwy do smażenia sól ew. przyprawy - szafran, biały pieprz etc. Przygotowanie:Ryż płuczemy w ciepłej, osolonej wodzie, po czym odcedzamy. Cebule drobno siekamy.
Rozgrzewamy oliwę w garnku. Kiedy wrzucone na oliwę ziarnko ryżu zaczyna szybko brązowieć, wrzucamy cały ryż i obsmażamy, aż ziarna zaczną wyglądać jak przezroczyste. Dodajemy cebulę, mieszamy. Dodajemy do ryżu wodę (2,5 objętości ryżu). Możemy też dodać teraz przyprawy - szafran, bialy pieprz etc. Gotujemy pod przykryciem, aż ziarnka zaczną mięknąć. Następnie przykrywamy garnek ściereczką, by się para nie skraplała, i trzymamy jeszcze na bardzo małym ogniu ok. 20 minut.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pulao czyli ryż z groszkiem i orzechami (wegańska)Pulao czyli ryż z kalafiorem, marchewką i kukurydzą (wegańska) Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu (wegańska) Czarna fasola w aromatycznym sosie w stylu indyjskim (wegańska) Zupa "prosty Nomad" (z ciecierzycy z kaszą, pomidorami i aromatycznymi przyprawami) (wegańska) Plow czyli ryż z marchewką (wegańska) Smażone ziemniaki w indyjskim stylu - z aromatycznymi przyprawami i skórką cytryny (wegańska) Aromatyczna indyjska zupa z soczewicy z pomidorami, curry i imbirem (wegańska) Indyjski daal czyli puree z czerwonej soczewicy (z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego) (wegańska) Ryż na mleku z aromatycznym sosem gruszkowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |