7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Keks z kaszy jaglanej

Potrawa ta, jeśli wierzyć przesądom, jest odpowiednia na Sylwestra i wigilijne przyjęcie. Ma bowiem przynosić w nadchodzącym roku pieniądze (a właściwie kasza jaglana). Smakuje świetnie.

Średnia ocena: [5.0 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1 szklanka kaszy jaglanej
4 łyżki suszonego korzenia lukrecji lub, jeśli nie mamy, miód, syrop bądź słód
ok. 2,5 szkl. wody
garść bakalii (migdały, rodzynki, suszone morele, śliwki)
1/3 szklanki płatków owsianych

opcjonalnie masa jabłkowa do przełożenia:
2-3 jabłka
szczypta cynamonu
skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Przygotuj wywar z lukrecji: 4 łyżki suszonego korzenia zalać około pół litra wody i gotować 15 minut. Przecedź.

Kaszę rozgotuj w 2,5 szklankach wywaru z lukrecji uzupełnionego wodą. Lukrecja daje słodycz kaszy. Jeśli jej nie masz, posłódź ugotowaną kaszę miodem, syropem bądź słodem.

Dodaj pokrojone w drobną kostkę bakalie. Wrzuć płatki owsiane, wymieszaj.

Wyłóż formę pergaminem przed przełożeniem masy. Masę można przełożyć warstwą obranych i startych jabłek zmieszanych z cynamonem i skórką pomarańczy. Całość lekko ugnieć. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wskazówki i uwagi:

Im więcej bakalii, tym lepiej.
Nadesłał(a) palmirra, dnia: 2007-03-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: trochę z "Kuchni Wegańskiej" Agnieszki Olędzkiej, trochę z "Kuchni Polskiej" - mix
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Czysta lukrecja (lukrecja 100%, włoska) można kupić w KŚ (Złote Tarasy) i w Żółtym Cesarzu.
~Lukrecja 2013-05-22 21:28:09.45


Znakomite, ale będzie jeszcze lepsze z odrobiną cukru:)
Dana 2012-12-19 15:23:13.234

Tak, koniecznie dużo bakalii, co najmniej 2 garście, a najwięcej orzechów, żeby chrupały - u mnie migdały, orzechy włoskie i słonecznik (nerkowców nie polecam, są zbyt miękkie - i tak nie będzie ich czuć). Nie miałam lukrecji, więc dałam 4 łyżki słodu z agawy (najsłodszy i najbardziej płynny) - dla mnie wyszło słodkie w sam raz, choć trochę "płaskie", a dla Wojtka... bez smaku. Następnym razem dodałabym więc szczyptę soli, żeby uwypuklić słodycz ciasta, trochę cynamonu, a robiąc ciasto dla gości... hm, chyba jednak więcej słodu.
Zupełnie nie wiedziałam czego się spodziewać po tym przepisie, ale komentarze mnie zachęciły i nie żałuję :) Ma "litą" konsystencję, ale dzięki orzechom fajnie się to sprawdza - trochę jak kulki bakaliowe. Z tego względu wolałabym, żeby ciasto było niskie, max. 2 cm, żeby można je kroić w prostokąty lub rąby. Żeby otrzymać taką wysokość będzie potrzebna forma nie mniejsza niż 20x23.
Nie wiedziałam też jak bardzo powinnam rozgotować kaszę - gotowałam ją więc na najmniejszym palniku i najmniejszym gazie, pod przykryciem, bez mieszania (!), przez ok. 15 min. do wchłonięcia wody.
patrycccja 2012-12-15 10:53:19.25

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wegeburgery z kaszy jaglanej (wegańska)
Zupa z kaszy jaglanej i warzyw (wegańska)
Blok "czekoladowy" z kaszy jaglanej (wegańska)
Budyń ananasowy z kaszy jaglanej (wegańska)
Sos majonezowy z kaszy jaglanej (wegańska)
Krem z kaszy jaglanej (deser) (wegańska)
Keks jogurtowo-kokosowy z kaszy kuskus (wegańska)
Pyszne śniadanie z kaszy jaglanej (z bakaliami i jabłkiem) (lakto-wege)
Złociste kotlety z kaszy jaglanej i marchewki (ovo-wege)
Kotlety z kaszy jaglanej z potrawką z soczewicy (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas