7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:0,5 kg owoców róży (oczyszczonych z pestek i włosków)
1 kg cukru 1-1,5 kg jabłek, najlepiej antonówek ew. 2 łyżki startej pigwy (pigwowca) Przygotowanie:Owoce róży myjemy, usuwamy szypułki i pozostałości kwiatu. Przekrawamy na połówki, usuwamy pestki. Owoce starannie płuczemy, by usunąć wszystkie włoski.
Zalewamy 2 szkl. wody, następnie gotujemy pod przykryciem 15 min. Ugotowane owoce przecieramy przez plastikowe sito lub dokładnie miksujemy. Do przecieru dodajemy cukier i gotujemy 10 min. Do tej porcji dokładamy jeszcze drobno pokrojone jabłka, wszystko razem gotujemy aż do uzyskania szklistej masy. Gorący dżem przekładamy do szczelnych słoików i przechowujemy w chłodnym miejscu. Można go też zapasteryzować (małe słoiki, tzw. dżemówki, gotować ok. 15 min. od zagotowania wody) i przechowywać w piwnicy lub spiżarce.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2002-04-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 9/2001
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Dżem mirabelkowy (wegańska)Idealny dżem malinowy (wegańska) Dżem wiśniowy niskosłodzony (wegańska) Dżem z jabłek z malinami (wegańska) Dżem dyniowo-jabłkowy (wegańska) Dżem żurawinowo-jabłkowy (wegańska) Dżem morelowo-jabłkowy (wegańska) Dżem z gruszek i aronii (wegańska) Dżem rokitnikowo-gruszkowy (wegańska) Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |