7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos waniliowo-owocowy

Sosu można używać do ugotowanych owoców. Zimny sos można łączyć z owocami sezonowymi, np. jagodowymi.



Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

20-25 dag owoców (jabłka, gruszki itp.)
1 żółtko
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sproszkowana (zmielona) wanilia lub cukier waniliowy
cukier do smaku
sok z cytryny

Przygotowanie:

Do owoców dodać 2 szklanki wody, ugotować wywar (wywar, a nie kompot, bo bez dodatku cukru), wystudzić go.

Z żółtek, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz sproszkowanej wanilii lub cukru waniliowego i kilku łyżek zimnego wywaru z owoców sporządzić zawiesinę.

2 szklanki wywaru z owoców zagotować z cukrem, wlać zawiesinę, mieszając zagotować, dodać sok z cytryny do smaku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-04-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos waniliowy (bez ograniczeń)
Gruszki w sosie waniliowym (bez ograniczeń)
Jabłko w sosie waniliowym (bez ograniczeń)
Truskawki w sosie waniliowym (wegańska)
Sałatka owocowa z melona pepino i lodami waniliowymi (bez ograniczeń)
Sos owocowy z marmolady (bez ograniczeń)
Sałatka owocowa z sosem z tofu (wegańska+miód)
Gruszka kardynała - na lodach, z sosem owocowym (lakto-wege)
Sałatka owocowa z ryżem i sosem śmietankowym (wegańska)
Singapurski specjał w wersji wege - kotlety sojowe w owocowym sosie curry (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas