7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:biszkopt:
5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 i 1/4 szklanki mąki masa: 1 litr śmietany 30% (wystarczy 1/2 litra) 25 dkg białej czekolady Śmietan-fix (lub inny usztywniacz) wiórki kokosowe Przygotowanie:Biszkopt: Rozgrzać piec do 180°C/350°F. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką, nie bułką tartą. Ubić mikserem białka i, gdy średnio ubite, dodawać po trosze cukier ciągle ubijając aż będą lśniące i gęste, jak krem. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, miksując przez 10 sekund przed dodaniem kolejnego. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki lub ręką, już bez miksera. Przelać do formy, piec aż będzie złoty i troszkę zacznie odstawać od brzegów. Sprawdzić patyczkiem czy gotowy.
Biszkopt przekroić, górną warstwę pokruszyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej [*] i dodać 20 ml śmietany. Resztę śmietany ubić z fixem, dodać do niej rozpuszczoną czekoladę i pokruszony biszkopt. Masę wylać na drugą część biszkoptu, posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki. Wskazówki i uwagi:[*] W kąpieli wodnej czyli na parze, w garnuszku wstawionym w drugi garnek zawierający gotującą się wodę.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2002-05-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: nn
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:ciasto z budyniem "rafaello" (lakto-wege)Rafaello (kuleczki) (wegańska & RAW) Słodkie kulki a'la rafaello (z migdałami) (wegańska) Jabłka w cieście (wegańska) Ciasto z rodzynkami (ovo-wege) ciasto japońskie (ovo-wege) Kalafior w cieście (ovo-wege) Ciasto dyniowe (wegańska) Ciasto ze śliwkami (wegańska) Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |