
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 kg pszennej mąki razowej
3 dag drożdży 1-2 szklanki mleka lub wody sól 5 dag masła do wysmarowania formy (może być olej) jajko do posmarowania wierzchu (można posmarować wodą) Przygotowanie:
Połowę pszennej mąki razowej rozczyniamy rozpuszczonymi w mleku drożdżami.
Gdy ciasto (zaczyn) "ruszy", wsypujemy resztę mąki i wlewamy tyle mleka, ile ciasto "zabierze" - ma być pulchne. Solimy i dokładnie wyrabiamy. 2 podłużne blachy smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wkładamy ciasto, ale tylko do połowy wysokości, smarujemy jajkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni blachy, wstawiamy do gorącego piekarnika na 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ostrożnie z blach. Wskazówki i uwagi:Jemy dopiero na drugi dzień.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-08-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek (Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia")
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
A wiecie co zrobic, żeby góra chleba nie była twarda? Mnie zawsze wychodzi na górze kamień dosłownie....
~paula 2013-04-21 11:14:27.482
Do gorącego piekarnika-czyli? Ile stopni:) Z termo czy bez?
~Nia 2013-01-04 23:55:21.695 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Chleb razowy żytnio-pszenny na zakwasie (wegańska)Chleb pszenny (wegańska) Dosa z mąki pszennej razowej (wegańska) Legumina z razowego chleba (bez ograniczeń) Domowy chleb pszenny pełnoziarnisty (wegańska) Chleb razowy drożdżowy na miodzie (lakto-wege) Granola z kawałków razowego chleba (wegańska) Codzienny chleb pszenny na zakwasie (prosty) (wegańska) Chleb orkiszowy z zarodkami pszennymi i pestkami (wegańska) Chleb razowy pszenno-owsiany (na drożdżach) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Natka 2013-04-22 09:46:41.542