7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chleb pszenny

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

rozczyn:
7 dag drożdży
2 czubate łyżki cukru
szklanka mleka (zwykłego lub roślinnego)

1 kg mąki pszennej
3 szklanki otrąb pszennych
1,5 łyżki kminku
4 łyżeczki siemienia lnianego
2 łyżeczki soli szarej z mikroelementami
+ tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Robimy rozczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy rozczyn, 3 szklanki ciepłej wody (jeżeli trzeba, to dodać więcej) i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i zostawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy w średnio gorącym piekarniku ok. 1 godziny.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek (Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia")
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bardzo smaczniutki! Choć bałam się, że nie jest gotowy w moim małym piekarniczku, bo nie chciał się rumienić i trzymałam go ok. godzinę i 20minut, nie wiem czy słusznie.. Ale teraz jest super i ma fantastycznie chrupiącą skórkę :)
kasiarka 2010-12-18 21:46:02.713

ten chleb jest cudowny i pyszny :)
~mistrz kulinarny 2009-09-28 20:15:59.186

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chleb pszenny razowy (wegańska)
Domowy chleb pszenny pełnoziarnisty (wegańska)
Codzienny chleb pszenny na zakwasie (prosty) (wegańska)
Chleb razowy żytnio-pszenny na zakwasie (wegańska)
Chleb orkiszowy z zarodkami pszennymi i pestkami (wegańska)
Bułka pszenna (wegańska)
Bliny pszenne jabłkowe (bez ograniczeń)
Dosa z mąki pszennej razowej (wegańska)
Bliny - placuszki gryczano-pszenne (bez ograniczeń)
Naleśnik z mąki pszennej i grochowej (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas