
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Pieczarki zapiekane na puree ziemniaczanym z gałką muszkatołową
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:500 g pieczarek
2 łyżki masła purée ziemniaczane - samodzielnie przygotowane lub 1 opakowanie 0,5 szkl. mleka 1,5 szkl. wody szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz sok z jednej cytryny 0,5 szkl. kwaśnej śmietany 4 łyżki utartego sera ementalskiego 2 łyżki bułki tartej masło do wysmarowania formy Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, skroić trzonki, dokładnie umyć i osączyć. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, podsmażyć na nim pieczarki; posolić, popieprzyć, skropić sokiem cytrynowym.
Przygotować purée ziemniaczane według przepisu na opakowaniu, dodając mleko, wodę, sól, gałkę muszkatołową. Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Dwie trzecie purée wyłożyć do formy, na środku ułożyć usmażone grzyby. Pozostałym purée napełnić szprycę i wycisnąć dekoracyjne rozetki dookoła grzybów. Śmietanę wymieszać z utartym serem i polać nią grzyby. Wierzch posypać bułką tartą i obłożyć kawałeczkami masła. Zapiekać w piekarniku około 20 minut. Wierzch zapiekanki powinien się lekko zarumienić.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2002-07-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: AgataW
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Placek ziemniaczany z gałką muszkatołową (wegańska)Puree z cebuli z zasmażką i gałką muszkatołową (wegańska) Pieczarki duszone doprawione gałką muszkatołową (wegańska) Sos beszamelowy z gałką muszkatołową (lakto-wege) Placki z kukurydzy i kwaśnej śmietany z gałką muszkatołową (bez ograniczeń) Chłodnik z buraczków z cebulą i gałką muszkatołową (lakto-wege) Zupa krem z topinamburu z gałką muszkatołową (wegańska) Halawa - Sudzi ka halawa (z szafranem i gałką muszkatołową) (wegańska) Ciasto daktylowe z gałką muszkatołową lub cynamonem (wegańska) Kotleciki z gotowanej brukselki z czosnkiem i gałką muszkatołową (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |