7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Bułeczki pszenne na zakwasie i drożdżach, z kiełkami pszenicy lub rodzynkami
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [0]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:3 szklanki mąki pszennej razowej
pól szklanki zakwasu żytniego 2 dag drożdży opakowanie kiełków pszenicy lub rodzynek kminek lub czarnuszka sól szara (czyli nieoczyszczona) zakwas żytni: pół szklanki mąki żytniej rozprowadzamy 6 łyżkami letniej wody, przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce, codziennie mieszamy Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w małej ilości letniej wody z łyżką mąki. Mieszamy kiełki z mąką, dodajemy zakwas, kminek lub czarnuszkę, wyrośnięte drożdże, szklankę wody, sól i zagniatamy ścisłe ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
Formujemy nieduże bułeczki, układamy na natłuszczonej blasze i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. pół godziny.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-08-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek (Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia")
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Chleb żytni na zakwasie z drożdżami (wegańska)Jogurt z owocami i kiełkami pszenicy (lakto-wege) Codzienny chleb pszenny na zakwasie (prosty) (wegańska) Chleb razowy żytnio-pszenny na zakwasie (wegańska) Sałata z pomidorem, ogórkiem, oliwkami i kiełkami pszenicy (wegańska & RAW) Sałatka z fasolą, pomidorem i kiełkami pszenicy (wegańska) Zdrowy chleb żytni na zakwasie, z otrębami i pestkami (bez drożdży!) (wegańska) Pszenne rogaliki na zakwasie z "orzechowym" nadzieniem bez orzechów (wegańska) Pszenica z truskawkami (lakto-wege) "Tatar" z pszenicy (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |