7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kurdyjska kawa z kardamonem



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3-4 łyżki świeżo zmielonej kawy
2-3 ziarenka kardamonu
3-4 łyżeczki cukru (zamiast cukru można użyć miodu)

Przygotowanie:

Kardamon ubić, wsypać do tygielka razem z kawą i z cukrem, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, zamieszać dokładnie. Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i zamieszać jeszcze 2 razy. Rozlać do filiżanek... Smacznego ;)
Nadesłał(a) marta_, dnia: 2002-06-22 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Z tym "zamieszać", ważne żeby nie robić tego "do spodu" a tylko "z wierzchu" - przyrząd mieszający powinien sięgac do połowy tygla (dżezwy). Chodzi o to, żeby nie zmącić fusów, które już są na dnie, a odesłać tam te, które jeszcze pływają na wierzchu. Oczywiście do tego sposobu zaparzania najlepsza jest kawa grubo mielona. Smacznego!
Kikimera 2010-03-11 11:02:38.296

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kawa z kardamonem (wegańska)
Kawa zbożowa z kardamonem, cynamonem i imbirem (wegańska)
Banana lassi z kardamonem (wegańska)
Kawa rumowa (lakto-wege)
Kawa po angielsku (lakto-wege)
Kawa mrożona (lakto-wege)
Czekoladowa kawa (wegańska)
Kawa ananasowa (bez ograniczeń)
Kawa po polsku (ovo-wege)
Kawa po kubańsku (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas