7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chleb - placki szwedzkie (drożdżowe z anyżkiem)



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej razowej
2 szklanki mąki żytniej
50 g drożdży
1 szklanka mleka
4 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonego anyżku
1 łyżeczka cukru
sól
woda

Przygotowanie:

Z 1 szklanki mąki pszennej razowej, drożdży i mleka sporządzić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.

Do rozczynu dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wywałkować na grubość 1 cm. Wyciąć krążki o średnicy ok. 30 cm. W każdym krążku wyciąć szklanka dziurkę. Placki ułożyć na wysmarowanej blaszce, nakłuć widelcem, po wyrośnięciu upiec.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-06-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Drożdżowy chleb amarantusowy (lakto-wege)
Drożdżowa pasta do chleba (ovo-wege)
Placek drożdżowy ze śliwkami (bez ograniczeń)
Chleb razowy drożdżowy na miodzie (lakto-wege)
Chleb lub bułeczki drożdżowe w różnych wariantach (wegańska)
Placek drożdżowy z kruszonką lub śliwkami (wykonanie błyskawiczne) (bez ograniczeń)
Pepparkakor - szwedzkie pierniczki (lakto-wege)
Szwedzkie pierniczki peppar kakor (lakto-wege)
Chleb z marchwią (ovo-wege)
Kotlety z chleba 1 (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas