
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:wino białe lub czerwone
Przygotowanie:
Kamas:
Ocet winny powinien być zrobiony z wina: butelkę wytrawnego wina otworzyć zostawić na kilka dni, a następnie zakorkować, zalakować i odstawić do piwnicy na kilka miesięcy, lub lepiej - lat. Potem używać :-)) Wladyslaw Los: Ocet winny robię oczywiście z wina - zarówno czerwonego jak białego. Jak się trafi butelka gorszego wina albo już nadkwaśniałego, to zatykam ją kłębkiem waty, stawiam gdzieś na boku i po dłuższym lub krótszym czasie (zwykle 2-3 miesiące) w 9 przypadkach na 10 dostaję dobry ocet. Żeby proces przyspieszyć, to jak mam już jakieś wino kwaśniejące, na którym tworzy się taki kożuszek z bakterii, to dodaję go do nowego wina. Czasem z zagranicy przywożę dużą butlę jakiegoś tańszego wina specjalnie w celu przerobienia na ocet. Czasem wino się zepsuje, zamiast skwaśnieć, ale i tak mam stale do dyspozycji kilka butelek octu lepszego niż większość dostępnych w handlu, a na pewno tańszego.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2002-07-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wladyslaw Los i Kamas z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Konfitura imbirowo-winna (wegańska)Jajka w occie (ovo-wege) Ocet jabłkowy (wegańska) Ocet jeżynowy na bazie octu jabłkowego (wegańska) Truskawki w occie balsamicznym (wegańska) Sałata z winegretem z octem balsamicznym (wegańska & RAW) Deser z awokado z octem balsamicznym (wegańska) Ocet owocowy (malinowy, czereśniowy lub inny) (wegańska) Musztarda domowa (wegańska+miód) Domowy jogurt (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |