7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa zbożowa

Zupa pyszna i wypróbowana. Jedyna upierdliwość wynika z namaczania pszenicy - bez tego pluje się łupinami, nawet gdy jest gotowana w szybkowarze.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 filiżanka jeczmienia (pęczaku)
1 filiżanka soczewicy zielonej (dużej)
2 filiżanki pszenicy
1 cebula
3 duże ziemniaki

2 łyżki oleju
2-3 l wody lub wywaru z warzyw
1 ł tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz
+ 2 łyżki posiekanego szczypiorku
+ ew. 2 łyżki kwaśnej śmietany (w wersji lakto)

Przygotowanie:

Pszenicę namoczyć na noc.

W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć ok. 5 min. Następnie dodać opłukany jęczmień, soczewicę i odsączoną pszenicę. Smażyć 5 min. Dodać wywar i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać sól i zioła.

Na talerzu posypać szczypiorkiem i ew. dodać śmietanę. Można dodać pokruszonego tofu (nie próbowałam z tym).

Wskazówki i uwagi:

* Ziół można teraz używać świeżych. Dodaje się je pod koniec, gdyż tymianek za wcześnie dodany gorzknieje. Tak samo zbyt długo smażony lub przypieczony czosnek.
* Dzieciom taka zupka może być podawana dopiero powyżej 1 roku życia, aby nie uczulić dziecka na gluten!
* Małym dzieciom dodaje się mniej przypraw, a niektórych wcale. No i w zależności od wieku miksuje się, ciapcia lub dla dobrze radzących sobie z gryzieniem podaje się normalnie.
Nadesłał(a) ~ruda, dnia: 2002-07-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pszenica, jęczmień, owies zawsze ugotują się w kilkanaście minut jeżeli zlejecie je na noc wrzątkiem a nie zimną wodą. Oto cały sekret. Aby jedzenie ziaren nie trwało wieki ugotujcie je aż do rozwinięcia. Pychota! Pozdrawiam. Agnieszka.
agnieszkalife 2008-09-18 14:32:50.892

nie dałam rady tego ugotować, bo po 20 minutach ziemniaki były miękkie, a pszenica nadal twarda (pomimo moczenia noc i dzień) - nie wiem jak to zrobić żeby działało. miałam za to ćwiczenia żuchwy =) z reszty odlałam wodę i skręciłam na pastę - zobaczę rano co wyszło ;)
~falka 2007-04-30 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zbożowe cappucciuno (lakto-wege)
Płatki zbożowe z bakaliami (lakto-wege)
Marfefkowe śniadanie z płatków zbożowych (wegańska+miód)
Musli domowe: zbożowe ze słonecznikiem (wegańska)
Pasztet zbożowo-sojowy z okary (wegańska)
pasta zbożowo-bakaliowa z soczewicą (wegańska)
Słodka papka kokosowa z płatków zbożowych (lakto-wege)
Surówka owocowo-zbożowa - muesli (musli) (wegańska)
Szybkie placuszki z dyni i płatków zbożowych (wegańska)
Surówka z cukini z pomidorem, zarodkami i otrębami zbożowymi (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas