7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Zupa zbożowaZupa pyszna i wypróbowana. Jedyna upierdliwość wynika z namaczania pszenicy - bez tego pluje się łupinami, nawet gdy jest gotowana w szybkowarze.
Średnia ocena:
[4.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 filiżanka jeczmienia (pęczaku)
1 filiżanka soczewicy zielonej (dużej) 2 filiżanki pszenicy 1 cebula 3 duże ziemniaki 2 łyżki oleju 2-3 l wody lub wywaru z warzyw 1 ł tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu sól pieprz + 2 łyżki posiekanego szczypiorku + ew. 2 łyżki kwaśnej śmietany (w wersji lakto) Przygotowanie:Pszenicę namoczyć na noc.
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć ok. 5 min. Następnie dodać opłukany jęczmień, soczewicę i odsączoną pszenicę. Smażyć 5 min. Dodać wywar i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać sól i zioła. Na talerzu posypać szczypiorkiem i ew. dodać śmietanę. Można dodać pokruszonego tofu (nie próbowałam z tym). Wskazówki i uwagi:* Ziół można teraz używać świeżych. Dodaje się je pod koniec, gdyż tymianek za wcześnie dodany gorzknieje. Tak samo zbyt długo smażony lub przypieczony czosnek.
* Dzieciom taka zupka może być podawana dopiero powyżej 1 roku życia, aby nie uczulić dziecka na gluten! * Małym dzieciom dodaje się mniej przypraw, a niektórych wcale. No i w zależności od wieku miksuje się, ciapcia lub dla dobrze radzących sobie z gryzieniem podaje się normalnie.
Nadesłał(a) ~ruda,
dnia: 2002-07-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
nie dałam rady tego ugotować, bo po 20 minutach ziemniaki były miękkie, a pszenica nadal twarda (pomimo moczenia noc i dzień) - nie wiem jak to zrobić żeby działało. miałam za to ćwiczenia żuchwy =) z reszty odlałam wodę i skręciłam na pastę - zobaczę rano co wyszło ;)
~falka 2007-04-30 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zbożowe cappucciuno (lakto-wege)Płatki zbożowe z bakaliami (lakto-wege) Marfefkowe śniadanie z płatków zbożowych (wegańska+miód) Musli domowe: zbożowe ze słonecznikiem (wegańska) Pasztet zbożowo-sojowy z okary (wegańska) pasta zbożowo-bakaliowa z soczewicą (wegańska) Słodka papka kokosowa z płatków zbożowych (lakto-wege) Surówka owocowo-zbożowa - muesli (musli) (wegańska) Szybkie placuszki z dyni i płatków zbożowych (wegańska) Surówka z cukini z pomidorem, zarodkami i otrębami zbożowymi (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
agnieszkalife 2008-09-18 14:32:50.892