7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Garam masala - "gorąca mieszanka" przypraw
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:3 łyżki nasion czarnego kardamonu lub ew. zielonego [*]
3 kawałki cynamonu długości 9-10 cm łyżka goździków ćwierć szklanki ziaren czarnego pieprzu pół szklanki nasion kminku indyjskiego, czyli kuminu (zeera, jeera) [**] pół szklanki nasion kolendry Przygotowanie:Strączki kardamonu rozbić, wyjąć nasiona, cynamon pokruszyć. Patelnię rozgrzać przez 2 min. na małym ogniu, dodać przyprawy i stale mieszając (potrząsając patelnią) ogrzewać przez 2-3 min. Ostudzić, włożyć do młynka, zemleć.
Przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wskazówki i uwagi:[*] Kardamon czarny można zastąpić zielonym, wtedy dać 3 łyżki nasion (75 sztuk).
[**] Kminek indyjski (zwany też nieraz kminkiem rzymskim) można kupić w sklepach z żywnością indyjską lub delikatesach. Kminek polski jest mocniejszy i zmieni smak przyprawy.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Garam masala z Pundżabu (wegańska)Zupka krem z kukurydzy ze śmietaną i garam masala (lakto-wege) Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska) Indyjska mieszanka przypraw (masala) prażona na ghee/maśle (lakto-wege) Kotleciki z soczewicy z garam masalą (ovo-wege) Chana masala (z ciecierzycy i ziemniaków) (wegańska) Przyprawa curry (wegańska) Groch w sosie masala (bynajmniej nie sound system;) (wegańska) Chai Masala - indyjski przepis na rozgrzewającą herbatę (wegańska) Tofu marynowane z przyprawami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |