7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:1 kg ziemniaków
100-200 g masła szklanka mleka sól Przygotowanie:Zrobić dobre puree jest dość dużą sztuką. Przede wszystkim musimy dobrze wybrać ziemniaki. Powinny być średniej wielkości, małe są zbyt suche, duże zbyt wodniste. Nowe (młode) ziemniaki gotujemy ze skórką, inaczej puree będzie się "ciągnęło".
Dokładnie umyte ziemniaki obieramy i nie krojąc na mniejsze części gotujemy w zimnej, osolonej wodzie. Ugotowane (ale nie rozgotowane) wyjmujemy z wody i osuszamy. Dopiero teraz rozgniatamy za pomocą praski lub młynka do jarzyn. Nie próbujmy miksować, bo zamiast puszystej masy otrzymamy lepką maź (!). Rozgniecione ziemniaki wkładamy do rondla i dodajemy masło (w teorii 500 g, ale to chyba duża przesada, zupełnie wystarczy 100-200 g) w ten sposób: stawiamy naczynie na małym ogniu i stale mieszając masę drewnianą łyżką, dodajemy po kawałku masło, następnie wlewamy wrzące mleko (w zależności od gustu: szklankę lub mniej). Na zakończenie, by puree było bardzo lekkie i puszyste, możemy ubić je trzepaczką i przetrzeć przez bardzo drobne sito.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-08-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek (Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia")
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Puree ziemniaczane z serem (lakto-wege)Puree ziemniaczane z awokado (wegańska) Puree dyniowo-ziemniaczane (wegańska) Puree ziemniaczane z groszkiem konserwowym (lakto-wege) Dip - puree selerowo-ziemniaczane (wegańska) Pieczarki zapiekane na puree ziemniaczanym z gałką muszkatołową (lakto-wege) Cykoria po szwedzku - z puree ziemniaczanym i jajkiem (ovo-wege) Pieczeń orzechowa z puree kasztanowym lub ziemniaczanym i szpinakiem (wegańska) Myszki ziemniaczane białe i rude (z puree) (wegańska) 2 in 1, czyli musztardowe puree (lub kotlety) ziemniaczane (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |