7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Pa jun - koreańskie naleśniki ze szczypiorkiem i papryką
Średnia ocena:
[5.0
z 3 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [3]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:naleśniki:
1 szklanka mąki 1 jajko [lub łyżka mąki sojowej lub kukurydzianej] 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu ok. 3/4 szklanki wody ok. 100 g szczypiorku z cebulką mała czerwona papryka olej do smażenia sos: podstawa jak do sushi: - 2 miarki sosu sojowego - 1 miarka octu ryżowego opcjonalnie: - posiekany szczypiorek lub/i cebulka - ziarna sezamu - olej sezamowy - posiekany czosnek - sproszkowana czerwona papryka - cukier Przygotowanie:Z pierwszych pięciu składników robimy ciasto - ma wyjść konsystencja ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na pół godziny.
Szczypiorek tniemy na mniej więcej 10 cm kawałki (można zostawić dłuższe, jeśli tylko zmieszczą się na patelni). Części z cebulką dodatkowo przecinamy wzdłuż na pół. Paprykę przecinamy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie paski. Rozgrzaną patelnie smarujemy olejem, układamy na niej pojedynczą warstwę szczypiorku, polewamy częścią ciasta, rozkładamy paprykę i lejemy resztę ciasta. Jeśli patelnia jest naprawdę duża, wyjdzie z tego jeden duży placek. Przy mniejszej trzeba zrobić kilka naleśników. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Można podać w całości lub od razu pokrojone w kwadraty - łatwiej będzie je jeść pałeczkami. Jemy maczając w sosie.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
jaki ciekawy przepis! i jeszcze nikt komentarza nie wrzucił? chyba będę pierwsza jak tylko to zrobię :)
MEDeah 2011-03-30 10:04:07.605 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Farsz bakłażanowy z papryką i pomidorami, do naleśników (wegańska)Koreańska zupa - doenjang jjigae (wegańska) Koreańska zupa na zimno - kuksu (wegańska) Placki koreańskie z warzywami i czosnkowym sosem sojowym (ovo-wege) Sałatka pieczarkowa z jajkami i szczypiorkiem (ovo-wege) Pasta z jaj z cebulką i szczypiorkiem (ovo-wege) Ziemniaki (puree) ze szczypiorkiem i cebulką (wegańska) Twarożek z tofu ze szczypiorkiem (lub koperkiem) (wegańska & RAW) Sałata ze szczypiorkiem i czosnkowym winegretem (wegańska & RAW) Zupa z pokrzywy ze szczypiorkiem i grzankami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Tylko ja robiłam na odwrót, najpierw lałam ciasto, a na to układałam szczypiorek i paprykę, jak wychodziło troszkę za dużo, to dawałam jeszcze nieco ciasta, a potem przewracałam.
Za mąkę sojową czy kukurydzianą dałam ziemniaczaną.
Luna7 2013-02-12 19:28:34.874