7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Mrożony koperek lub natka pietruszki

Jola L-L: "Jeżeli ktoś lubi zimą i wiosną i jesienią i kiedy tam jeszcze jeść kartofelki posypane pachnącym koperkiem albo zupę jakąkolwiek z w/w."

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

koperek lub natka pietruszki, w ten sam sposób można mrozić również nać selera i lubczyk

Przygotowanie:

Obmywam ten koper, następnie rozkładam na ściereczce kuchennej tak luźno, aby wysechł, i potem siekam na drobno. Ponieważ jest już suchy, więc wrzucam do pojemnika (szklany słoik, torebka lub plastikowe pudełko przeznaczone do mrożenia), zamykam i zamrażam praktycznie bez potrząsania pudełkiem podczas mrożenia, bo jest sam z siebie sypki.

Grube łodyżki oddzielam, też siekam i zamrażam w osobnym pojemniku i dorzucam razem z warzywami do zup. Rozgotują się i dają fajny aromat.

Wskazówki i uwagi:

Koperek/natkę należy dodawać do gorącej już potrawy (żeby błyskawicznie się rozmroziły), a z zamrażarki wyjmować w ostatniej chwili - inaczej zielenina ściemnieje i nie będzie zbyt apetyczna. Pojemniczek należy jak najszybciej zamknąć i schować z powrotem.

Mrozić warto też łodygi warzyw znajdujących się w młodej włoszczyźnie (pietruszka, seler) i lubczyku (maggi). Można wiązać je w wiązki gotowe do wrzucenia do bulionu - doskonale wzbogacają jego smak, a w tej formie są też łatwe do wyłowienia i wyrzucenia. Liście selera mają bardzo podobny aromat do lubczyku - wszak to ta sama rodzina.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-08-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Jola L-L z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Najbardziej genialne jest to, co najprostsze. Podoba mi się :)
Dana 2012-07-27 21:23:26.037

Znam ten patent już od kilku lat. Ja mrożę wszystko co znajdę na swoim ogródku!! obecnie zajmuję się mrożeniem fasoli. Zrywa fasolę, oczyszczam ją z końcówek. Wypłukana i oczyszczoną fasolę umieszczam w garnku z zimna wodą, zagotowuje, po zagotowaniu odcedzam i zalewam szybko bardzo zimną wodą. Rozkładam na ręczniku kuchennym, czekam aż wyschnie a następnie pakuje w woreczki do zamrażania. Bez porównania ze sklepową fasolą. W ten sam sposób przygotowuje kalafiory i brokuły. Zamrażam także zielony groszek, ale jego już nie blanszuję.
~Asia 2012-07-25 10:54:48.932

Szczerze polecam :)
Osobiście od kilku lat tak robie i w zimię mode jeść pyszne gorące zupy z mrozonym koperkiem ktory zachowuje swoja swiezosc i kolor :)
Oprocz tego mroze jeszcze w taki sposob włąsnie pietruszkę :)
OpenWorld 2011-08-18 18:58:53.678

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos z natki pietruszki (lakto-wege)
Risotto z boczniakami i natką pietruszki (wegańska)
Sałatka z surowych pieczarek z natką pietruszki (bez ograniczeń)
Dietetyczne "pesto" di prezzemolo (z natki pietruszki) (wegańska)
Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość (wegańska)
Krem z selera i pietruszki (lakto-wege)
Soczek z jabłka i pietruszki (wegańska)
Mrożona herbata II (wegańska+miód)
Kawa mrożona (lakto-wege)
Mrożone winogrona (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas