7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Mrożony koperek lub natka pietruszkiJola L-L: "Jeżeli ktoś lubi zimą i wiosną i jesienią i kiedy tam jeszcze jeść kartofelki posypane pachnącym koperkiem albo zupę jakąkolwiek z w/w."
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [4]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:koperek lub natka pietruszki, w ten sam sposób można mrozić również nać selera i lubczyk
Przygotowanie:Obmywam ten koper, następnie rozkładam na ściereczce kuchennej tak luźno, aby wysechł, i potem siekam na drobno. Ponieważ jest już suchy, więc wrzucam do pojemnika (szklany słoik, torebka lub plastikowe pudełko przeznaczone do mrożenia), zamykam i zamrażam praktycznie bez potrząsania pudełkiem podczas mrożenia, bo jest sam z siebie sypki.
Grube łodyżki oddzielam, też siekam i zamrażam w osobnym pojemniku i dorzucam razem z warzywami do zup. Rozgotują się i dają fajny aromat. Wskazówki i uwagi:Koperek/natkę należy dodawać do gorącej już potrawy (żeby błyskawicznie się rozmroziły), a z zamrażarki wyjmować w ostatniej chwili - inaczej zielenina ściemnieje i nie będzie zbyt apetyczna. Pojemniczek należy jak najszybciej zamknąć i schować z powrotem.
Mrozić warto też łodygi warzyw znajdujących się w młodej włoszczyźnie (pietruszka, seler) i lubczyku (maggi). Można wiązać je w wiązki gotowe do wrzucenia do bulionu - doskonale wzbogacają jego smak, a w tej formie są też łatwe do wyłowienia i wyrzucenia. Liście selera mają bardzo podobny aromat do lubczyku - wszak to ta sama rodzina.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Znam ten patent już od kilku lat. Ja mrożę wszystko co znajdę na swoim ogródku!! obecnie zajmuję się mrożeniem fasoli. Zrywa fasolę, oczyszczam ją z końcówek. Wypłukana i oczyszczoną fasolę umieszczam w garnku z zimna wodą, zagotowuje, po zagotowaniu odcedzam i zalewam szybko bardzo zimną wodą. Rozkładam na ręczniku kuchennym, czekam aż wyschnie a następnie pakuje w woreczki do zamrażania. Bez porównania ze sklepową fasolą. W ten sam sposób przygotowuje kalafiory i brokuły. Zamrażam także zielony groszek, ale jego już nie blanszuję.
~Asia 2012-07-25 10:54:48.932
Szczerze polecam :)
Osobiście od kilku lat tak robie i w zimię mode jeść pyszne gorące zupy z mrozonym koperkiem ktory zachowuje swoja swiezosc i kolor :) Oprocz tego mroze jeszcze w taki sposob włąsnie pietruszkę :) OpenWorld 2011-08-18 18:58:53.678 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sos z natki pietruszki (lakto-wege)Risotto z boczniakami i natką pietruszki (wegańska) Sałatka z surowych pieczarek z natką pietruszki (bez ograniczeń) Dietetyczne "pesto" di prezzemolo (z natki pietruszki) (wegańska) Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość (wegańska) Krem z selera i pietruszki (lakto-wege) Soczek z jabłka i pietruszki (wegańska) Mrożona herbata II (wegańska+miód) Kawa mrożona (lakto-wege) Mrożone winogrona (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Dana 2012-07-27 21:23:26.037