7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pasztet sojowy z pieczarkami, tofu, kiszoną kapustą i warzywami

Pasztet wegetariański wymyśliłam sama i od 13 lat ciągle go piekę dla mojej mamy, która jest mięsożercą. Bardzo smakuje jej i całej rodzinie. Oczywiście jemy go na święta z chrzanem na zimno.

Średnia ocena: [5.0 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [14]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2 formy keksowe (30 cm długości)

3 puszki odsączonej soi
600 g pieczarek
600 g mocno odciśniętej kwaszonej kapusty
350 g tofu
4 duże cebule
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
parę kulek ziela angielskiego
liść laurowy

2 zwykłe bułki
sos sojowy
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki przecieru pomidorowego
gałka muszkatołowa
pieprz
papryka
chilli
jarzynka
sól
0,5 szklanki mąki
4 łyżki oleju sojowego
2 łyżki tartej bułki do wysypania formy

Przygotowanie:

Jarzyny gotujemy na miękko z paroma kulkami ziela angielskiego, listkiem laurowym i solą. Do usmażonej na złoto cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i solimy.

Przekręcamy rzez maszynkę soję, pieczarki z cebulą, kwaszoną kapustę, ugotowane jarzyny (bez listka laurowego i ziela), starte na drobnej tarce tofu oraz wcześniej namoczone i odciśnięte bułki. Można zemleć 2 razy. Do masy dodajemy sos sojowy, przyprawy (można dodać swoje przyprawy, aby tworzyły własny ulubiony smak). Dokładnie mieszamy dodając 0,5 szklanki mąki i 4 łyżki oleju sojowego.

Całość wykładamy do wcześniej wysmarowanej olejem i posypanej tartą bułką głębokiej blachy i pieczemy ok. 1,5-2h. Kroimy dopiero po dokładnym wystudzeniu. Świąteczny pasztet gotowy.

Wskazówki i uwagi:

Składniki powinny być dokładnie zmielone i dokładnie wymieszane.
Nadesłał(a) mikki, dnia: 2002-08-26 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

dobre tofu ! vegevege.pl/category.php?id_category=15
~tario 2015-12-07 10:06:27.939


trochę zmodyfikowałam przepis, ograniczając się do soi, warzyw i kapusty kiszonej. DOSKONAŁY! Kiszona kapusta to najlepszy pomysł na świecie!
hauadaj 2014-04-18 21:44:24.808


przepyszny! smakuje całej rodzinie, również mięsożercom.
Marcela 2013-10-31 15:24:32.797

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasztet sojowy z pieczarkami (ovo-wege)
Pasztet sojowy z cukinią i pieczarkami (wegańska)
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami (wegańska)
Krokiety z tofu i kapusty kiszonej (wegańska)
Pasztet wigilijny - sojowy z tofu i suszonymi grzybami (ovo-wege)
Farsz - soczewica, pieczarki, por, kapusta kiszona (wegańska)
Kotlety z kaszy gryczanej, tofu i kapusty kiszonej (wegańska)
Stir fry z zielonych warzyw z pieczarkami i tofu (wegańska)
Pasztet z fasoli lub soi z warzywami, pieczarkami i suszonymi grzybami (wegańska)
Pasztet z pieczarek (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas