7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Ryż po KantońskuSos czosnkowy z miodem nie jest konieczny, ale ja bardzo lubię. Mniam.
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [0]
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki: dla 2 osób2 szklanki ryżu (najlepiej jaśminowy)
2 łyżki mrożonego zielonego groszku 2 łyżki konserwowej lub gotowanej kukurydzy 2 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyzka oleju sos sojowy, olej sezamowy, sos czosnkowy z miodem, gałka muszkatałowa, sól Przygotowanie:Dwukrotnie wypłukany ryż z jedną łyżką oleju i łyżeczką soli ugotować w proporcji 1:1 na bardzo malutkim ogniu. Jak juz wchłonie wodę zdiąć z ognia. Garnek zryżem owinąć w przeczytaną gazetą, ręcznikem i schchować, najlepiej między poduchy (będzie miał ciepło i dojdzie bardzo szybko) na około 10-15 min.
Na głęboką patelnie wlewamy łyzkę oleju, 2 łyzki oliwy i nieco susu czosnkowego z miodem. Gdy już olej się bardzo mocno rozrzeje trzeba szybko wbić jajka (lub wcześniej je rozbić do szklanki) i bardzo szybko i energiczne je rozbić na patelni. Zmniejszamy ogień, dodajemy kukurydzę, groszek, sos sojowy gałkę muszkatałową, wrzucamy ryż i mieszamy ze 2-3 min. Na samym końcu dodajemu kilka kropel oleju sezamowego i gotowe. Wskazówki i uwagi:Przed wrzuceniem ryżu można dodać trochę tofu pokrojonego w kosteczki 1x1 cm lub mniejsze, nasączone sosem sojowym.
Pycha.
Nadesłał(a) ~dodo,
dnia: 2002-09-07 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ryż z jagodami (lakto-wege)Soczewica z ryżem (wegańska) Ryż pomidorowy (wegańska) Ryż z cieciorką (wegańska) Ryż z cukinią (wegańska) Pomidorowa z ryżem (wegańska) Ryż po irańsku (wegańska) Majonez z ryżu (wegańska) Ryż a la Motek (wegańska) Ryż z parowaru (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |