7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa-krem z soczewicy "Pro/Iron Power"

Wbrew mojej "marketingowej" nazwie "Protein/Iron Power", jest to po prostu rodzaj zupy z soczewicy, której nie trzeba gryzc :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

Oto czego potrzebujemy:

- 2 srednie marchewki
- 2 duze ziemniaki
- kawalek selera
- pietruszka: korzen i nac
- 1 duzy por
- 1 cebula
- 1 zabek czosnku
- inne warzywa, które "pasuja", np. kawalek kapusty
- 50 - 75 dkg soczewicy zielonej
- granulat sojowy
- przyprawy
- olej roslinny/oliwa

Przygotowanie:

1. Zagotowujemy 2 l. osolonej wody
2. Do wrzatku wsypujemy soczewice i gotujemy kilka minut
3. Wrzucamy warzywa pokrojone w kostke i natke pietruszki (duzo, ale bez przesady)
4. Dodajemy przyprawy: lisc laurowy, ziele ang., pieprz (caly), kminek, bazylie i duzo majeranku, lyzke oleju i wszystko mieszamy
5. Wsypujemy dwie garscie granulatu sojowego
6. Gotujemy na malym ogniu pod przykryciem przez 20-30 min., az soczewica sie prawie rozgotuje a warzywa beda miekkie
7. Gdy zupa jest gotowa, zdejmujmy z ognia i odstawiamy az troche przestygnie
8. Wrzucamy wszystko do blendera/mixera (oczywiscie nie wszystko na raz, chyba ze mamy duzy blender) i miksujemy na jednolita zielona maswe-krem
9. Mozna doprawiæ sosem sojowym i podawa z grzankami

Wskazówki i uwagi:

Nie musimy sie ograniczac do podanych rodzajów czy ilosci warzyw, musimy tylko posluzyc sie intuicja i rozsadkiem. Jesli np. dodamy wiecej marchewki, pora czy cebuli, zupa bedzie bardziej slodka. Wiecej ziemniaków czy soczewicy - bardziej gesta. Najwazniejsza jest soczewica i przyprawy - to one sa "trecia" zupy. Jesli wyjdzie za gesta, to dodaj wody albo potraktuj jako sos :)

Jesli ktos po zjedzeniu straczkowych cierpi na jakies dolegliwosci, niestrawnosc, itp. to polecam herbatke z miety i/lub owoców kopru - naprawde pomaga. Smacznego!
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2002-11-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pomylilem sie w przepisie, nalezy wziac soczewicy w ilosciach mniejszych o polowe (czyli 25 - ok. 40 dkg, tj. ok. 1,5 - 2 szkl.). Chodzi o soczewice cala, nie w polowkach.
autor anonimowy 2002-11-04 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ekspresowa zupa-krem z soczewicy (wegańska)
Zupa krem z soczewicy z curry i przecierem pomidorowym (wegańska)
Zupa-krem z czerwonaj soczewicy, ziemniaków i pora (wegańska)
Zupa-krem z czerwonej soczewicy z grzankami (wegańska)
Zupa krem z soczewicy z kurkumą i śliwkami suszonymi (wegańska)
Zupa-krem z soczewicy i marchwi z kukurydzą (wegańska)
Zupa krem z czerwonej soczewicy, pora i marchewki (wegańska)
Krem z soczewicy (wegańska)
Wściekły kanarek: zupa-krem curry z soczewicy i kukurydzy (wegańska)
Zupa-krem z czerwonej soczewicy, ryżu i miso z algami wakame (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas