7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ajwar

Potrawa bałkańska. Super do makaronu i kanapek. W praktyce nadaje się prawie do wszystkiego :)

Średnia ocena: [4.9 z 10 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

6 słodkich czerwonych papryk
2 średnie bakłażany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 średnia drobno posiekana cebula
2 duże ząbki czosnku posiekane
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu z czerwonego wina
sól
pieprz
natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

Rozgrzej piec do 250 stopni C i włóż do niego paprykę i bakłażany (wcześniej ponakłuwane widelcem). Trzymaj je tam do czasu, aż skórka zwiotczeje i zrobi się czarna (nie musi być cała czarna, zwłaszcza w przypadku papryki - wystarczy, jak pojawią się czarne plamy). Kiedy jedna strona warzyw jest już dobra, należy je obrócić, żeby równomiernie się przypiekły.

Upieczone warzywa wyjmij z pieca i włóż na 10 min. do papierowej (lub plastikowej) torby, żeby doszły jeszcze we własnym cieple. Następnie obierz je ze skórki (w tym stanie jest to bardzo łatwe), usuń nasiona i ogonki.

Teraz masz do wyboru dwie opcje - albo zmiksujesz warzywa na gładką masę albo na grubsze "salsowate" kawałki - ja lubię "na gładko" ;-)

Na dużej patelni podgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż na niej cebulkę - do zeszklenia. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze ok. 2 min. Odsuń z ognia, wmieszaj masę bakłażanowo-paprykową. Następnie dolewaj cieniutkim strumieniem resztę oliwy, ciągle mieszając. Następnie dodaj sok z cytryny i ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podaj przybrany posiekaną natką pietruszki, najlepiej z białym wiejskim chlebem. Szczerze mówiąc ja jem to do wszystkiego ;-)

Wskazówki i uwagi:

Herbatka: "W domu robię to tak, że jeszcze b. gorący ajwar pakuję do słoików, pasteryzuję jak przecier pomidorowy i stoi w lodówce nawet przez całą zimę. A tak po prostu w miseczce, w lodówce, to nie wiem, bo u mnie znika góra w 2-3 dni ;-)

Ja trzymam je (paprykę i bakłażana) dość długo w piekarniku i daję termoobieg z góry - czasami to skórka jest na paprykach miejscami aż czarna i wtedy odchodzi jak złoto, no i ajwar ma taki fajny, lekko dymny smak."
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-11-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Herbatka z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

W pierwszym momencie się zawiodłam. Zaraz po ugotowaniu ajwar w smaku był mdły i mocno był wyczuwalny bakłażan. Żeby poprawić smak dałam więcej soku z cytryny i trochę przypraw, głównie tych pikantnych - pieprz i ostra papryka. Po trzech dniach ajwar pięknie się przegryzł i papryka zaczęła być bardziej wyczuwalna niż bakłażan. Ta paprykowa nuta nadała całości charakteru.
Pierwszą porcję zjedlismy z makaronem i podsmażoną kostką sojową z ciecierzycą i cebulką, dwie kolejne porcje czekają w słoiku na swoją kolej. Ogólnie bardzo dobre, ale jednak wolimy adżikę :)
ryfka 2014-09-12 12:52:43.15

Rozkosz!!! Własnie zajadam z chlebkiem mocno ziarnistym. Zamiast soku z cytryny dałam sok z limonki (nieco więcej niż z połowy limonki). Smakuje mi bardziej niż adżika.
Dana 2014-09-01 12:17:57.819

Pyszota, dodałem jeszcze 3 papryczki peperoni zeby było pikantne :)
asiox3 2013-09-27 09:11:20.933

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas