7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Adżika 1kudlata: "Wczoraj zrobiłam adżikę według receptury abchazkiej, wyczytanej na rosyjskiej kuchennej grupie dyskusyjnej. Kochani! TO JEST TO! Ten smak, ta konsystencja, ten kolor (chłop przywoził gruzińską daaawno temu).Używa się tego do chachobili [inaczej czachobili, potrawa nie wegetariańska], a poza tym jako musztardę albo inny ketchup."
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [13]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:500 g papryki słodkiej
500 g papryki ostrej 500 g wyłuskanych orzechów włoskich 10 główek czosnku (dużych), moim zdaniem najlepszy jest polski, ostrzejszy niż te importowane 150 ml oleju (ciut więcej niż pół szklanki) 4 kopiate łyżki soli 4 łyżki octu (ja dałam winny z białego wina), przepis nie precyzował mocy Przygotowanie:Obie papryki zemleć, do gara (musi być odporny na przypalanie), dodać olej i smażyć, aż woda odparuje; dodać zmielone orzechy i sól, dalej wygotowywać, mieszać i mocować się z obieraniem czosnku (tasakiem albo szerokim nożem zdrowo uciskać ząbki, potem coś jeszcze trzeba oderwać, ale w zasadzie "samo" sie obiera). Czosnek też zemleć. Kiedy papryka z orzechami już jest tak gęsta, że ledwo się daje mieszać, dodać ocet i czosnek, zamieszać, poczekać aż znowu zacznie bulgotać i gotowe. Składać gorące do małych słoiczków, zakręcać, powinno sie zassać.
Wskazówki i uwagi:Wyszło mi 10 słoiczków 200 ml.
Ten koncentrat można potem mieszać z przecierem pomidorowym, dodać chmeli-suneli (*) dla aromatu, ale to potem. Można dodać żywcem do czachobili - nadaje odpowiedni smak, można jeść łyżkami jak kto lubi :))) * - Chmeli-suneli to mieszanka ziół ("traw" po rosyjsku, sama się nabrałam tłumacząc po raz pierwszy) i nasion przyprawowych, z których nieosiągalny u nas okazał się tylko suszony owoc berberysu. Razem zmielone, bardzo aromatyczne.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2002-11-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "kudlata" z pl.rec.kuchnia (wskazówki i uwagi też pochodzą od niej)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Mam pytanie odnośnie orzechów włoskich. Czy sparzacie je wrzątkiem wcześniej i osuszacie na sicie? Takie ze skórką są gorzkie i często zakurzone itd. Sitko w maszynie mielącej takie jak do maku?
martina 2013-10-12 18:31:05.338
Zrobiłam wczoraj z tego przepisu zmieniając jedynie ilość soli (dałam 2 łyżki).
Dzisiaj chyba zapasteryzuję słoiczki, bo mam bardzo ciepłą kuchnię i często się coś psuje. Co do smaku: Adżika to to nie jest zdecydowanie (już po składnikach widać), ale bardzo bardzo smaczne. Te orzechy nadają ciekawy posmak, tylko trochę się obawiam jak to się będzie przechowywać do zimy. I UWAGA: to jest przepis dla wielkich miłośników czosnku. Kto nie lubi niech zrobi sos paprykowy z innego przepisu (sos chilli na puszce jest pyszny, robiłam w zeszłym roku). ~Olga 2012-09-05 12:25:25.317 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Adżika (wegańska)Adżika 1 (wegańska) Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska) Nowości:Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska) Bigos z kiszonych buraków (wegańska) Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska) Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska) Domowe pesto (lakto-wege) Azjatyck mix- improwizacja (wegańska) Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska) Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska) Surówka z czerwonej kapusty (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Radosław 2020-02-09 11:14:18.784