7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowaPodawać z pitą lub bagietką, jako przystawkę lub przekąskę.
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [9]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:2 duże bakłażany
4 ząbki czosnku (duże) 50 ml oliwy z oliwek extra vergine 1 łyżka białego octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz drobno posiekane czarne oliwki (opcjonalnie, do przybrania) drobno posiekana natka pietruszki (opcjonalnie, do przybrania) Przygotowanie:Piekarnik rozgrzewasz do 200 stopni i na natłuszczoną blachę wykładasz ponakłuwane widelcem bakłażany - pieczesz ok. godziny, aż skórka zrobi się bardzo czarna, a całość b. miękka.
Wyjmujesz bakłażany z piekarnika i wkładasz do papierowej torby (foliowa też może być), zamykasz ją i pozwalasz im ochłonąć ;-). Następnie obierasz je se skórki (trochę babraniny przy tym jest) i usuwasz duże gniazda nasienne, jeśli są. Mikserem miksujesz na gładką masę miąższ bakłażanów i czosnek, a następnie cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewasz oliwę i ocet. Doprawiasz cukrem, solą i pieprzem. Podajesz jako przystawkę, posypaną oliwkami i natką. Je się z pitą albo z bagietką.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Dzięki temu skórka później łatwiej schodzi.
~pat 2010-05-01 20:39:57.931 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Skordalia - grecki dip (pasta) ziemniaczano-czosnkowy (wegańska)Grecka zupa bakłażanowa z pomidorami (wegańska) Pasta brokułowo - bakłażanowa (wegańska) Pasta / dip z orzechami włoskimi i Rokpolem (lakto-wege) Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini (wegańska) Pasta / dip twarożkowy z gotowanej kalarepki (lakto-wege) Guacamole - dip/pasta awokado z oliwkami i pomidorem (wegańska) Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini z warzywami (wegańska) Bakłażanowy krem (pasta) z orzechami włoskimi i odrobiną czosnku (wegańska) Super pasta (dip) do krakersów z żółtym serem i czosnkiem (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Karolina ;D 2013-07-09 12:18:30.667