7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Owsianka szkockaKrysia Thompson: owsianke Szkoci najchetnje by gotowali z maki/kaszy owsianej, ale raczej wyszla z uzycia z miejskich warunkach (nie wiem, czy jaki Szkot bedzie teraz we mnie rzucal McLaroussem, wszystko jest mozliwe, wiec pisze to, co slysze i obserwuje). [...] Podobno na samej polnocy Szkocji wlasciwie nie uzywa sie gotowych platkow owsianych tylko make/kasze.jeszcze dopisze, choc juz o tym wiecie, ze na wsiach etc, w gorach raz na tydzien gospodyni szoruje szuflade w krdensie, stole kuchennym i tam sie wlewa swiezo ugotoawana owsianke, ktora zastyga i potem, jak kto glodny to sobie przychodzi i odcina kawal..cos jak kaszka krakowska...
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [4]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1/2 litra wody
3 kopiate łyżki płatków owsianych, względnie średnia garść łyżeczka soli Przygotowanie:do ok 1/2 litra gotujacej wody wsypac 3 kopiate lyzki platkow owsianych (czy jakies wariacje na ten temat w Polsce, tzn dot to gl. tej maki/kaszy...), wzglednie srednia garsc (dobra miarka, hehe), lyzeczke soli stalemieszjac.
Przyrzad, jakim NALEZALOBY mieszac to danko nazywa sie SPURTLE i jest to drewniany patyczek, dlugi na dlugosc przecietnej drewnianej lyzki, jako trzonek/raczke ma wyciosany oset - rosline narodowa szkocka (Anglia ma roze, Walia ma pora, Irlandia koniczyne). Gotowac powoli pol godziny, mieszajac od czasu do czasu (uwaga, robia sie kratery powstale po jakby podwodnym wybuchu w garnku, owsianka strzela, a celuje niezle...). Bedzie gotowe, kiedy patyczek, pardon, spurtle wsadzone i wyjete zotawia w owsiance dziure.. nalezy jesc tak jak jest, dosupyjac sobie soli.... i, obawiam sie, ze to wszystko. taka jest tradycyjna owsianka szkocka... Wskazówki i uwagi:wariacja na temat tego dania to: wymieszac platki z woda i zostawic na noc. wtedy rano trzeba gotowac tylko 10 minut.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2002-12-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Krysia Thompson z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
mniam. ja daję mniej soli :) albo tylko szczyptę soli i już gotowe słodzę ;)
~falka 2007-02-23 00:00:00.0
pyszne sniadanko :) sycące i smaczne :) z tymże ja spotkałam się z wersją, w której pod koniec gotowania dodawano jakiś tłuszcz - ale osobiście nie polecam, za sycące by było :)
~Lencja 2006-06-29 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Owsianka z bananem (wegańska)Cytrynowa owsianka (wegańska) Owsianka bez gotowania (wegańska) Poniedziałkowa owsianka mistrzów (wegańska) Owsianka z bananem i marchewką (wegańska) Owsianka z jabłkiem i cynamonem (wegańska) Zapiekana owsianka z migdałami i czekoladą (lakto-wege) Ekspresowa owsianka w kubku z mikrofalówki (wegańska) Kokosowa owsianka z suszonymi wiśniami (wegańska) Owsianka z jabłkiem, rodzynkami i orzechami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
pieczokas 2009-09-13 22:43:12.38