7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Sezamowe tofu, brokuły i marchewka z wokaZosia: "To żaden skomplikowany przepis, ale wyszło mi pyszne. Gotowe w 10 minut (nie licząc marynowania), pyszne, a jakie zdrowe!"
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:tofu naturalne
sos sojowy marchew brokuł olej arachidowy (lub inny olej do smażenia) olej sezamowy ziarna sezamu Przygotowanie:Pokroiłam tofu w średnie słupki (nie za małe, nie za duże - wielkość, jaka ci pasuje), w miseczce zalałam obficie sosem sojowym. Marynowały się jakieś półtorej godziny, w trakcie kilka razy mieszałam, żeby tofu równomiernie wciągnęło sos.
Tymczasem pokroiłam marchew w plasterki, a brokuła w różyczki (składniki trzeba przygotować wcześniej, bo jak wok jest rozgrzany, to już nie ma na to czasu). Rozgrzałam w woku trochę (najwyżej dwie łyżki) oleju arachidowego, na to wrzuciłam marchew, po 2 minutach brokuły, potem tofu, jeszcze sporo sosu sojowego, trochę oleju sezamowego i ziarna sezamu.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Marchewka z wiórkami kokosowymi (wok) (wegańska)Tofu w sosie curry (z woka) (wegańska) Brokuły, papryka i marchewka w sosie curry (wegańska) Brokuły z tofu-fetą (wegańska) Tofu z kalarepką, papryką, porem i nerkowcami (z woka) (wegańska) Burgery z brokuła, tofu i miso (wegańska) Brokuły z kapustą pekińską i pieczonym tofu (wegańska) Brokuły z tofu sałatkowym, czosnkiem i słonecznikiem (wegańska) Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokuła i tofu (wegańska) Ziemniaczki z woka (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Tofu wystarczy najpierw obciążyć z góry (np. deską, a na niej paczką mąki) żeby "wypociło" nadmiar wody. Dzięki temu szybciej chłonie marynatę - ja zamiast 1,5 godz. marynowałam tyle, ile zabrały mi inne przygotowania do obiadu.
patrycccja 2010-03-08 20:03:33.57