7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Makaron bez wrzenia - sposób gotowaniaMichał Waszkiewicz: "Od wielu lat gotuję makaron bez wrzenia, czym często wprawiam w panikę tradycjonalistów, a ostatnio nawet znajomego Włocha (metoda jest nolens volens włoska)... Tracę przez to zwykle jedną-dwie minuty, ale zwykle mnie na to stać ;)Gotowany normalnie, tj. bulgocący makaron traci wiele dobrych rzeczy, które ma w środku - po prostu się wypłukują, a jak leży sobie w gorącym, to wszystko zachowuje, a i tak dochodzi. Polecam gorąco - najlepiej sprawdzić gotując równocześnie na dwa sposoby - różnice momentalnie czuje się w smaku!"
Średnia ocena:
[4.666666666666667
z 3 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [11]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:makaron
sól Przygotowanie:Ogólnie patent jest taki, że do wrzącej, osolonej wody wrzucam makaron i po 30 sekundach - góra minucie - wyłączam grzanie. Klasycznie powinno być tak, że potem na garnku ląduje lniana ściereczka, ja jednak najczęściej ufam pokrywce. Makaronik dochodzi perfekcyjnie i bez stresu, że cokolwiek przywrze. Czas - zwykle taki, jak na opakowaniu, bo al dente przy normalnym gotowaniu wymaga skrócenia o 1-2 min, wiec w tym układzie znosi się to przez brak bulgotania.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2002-12-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Michał Waszkiewicz z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Zawsze tak robię, zwłaszcza przy razowym makaronie, żeby się nie rozpadał na części pierwsze.. I ani razu nie był surowy.
dzikie wino 2012-11-30 11:31:02.998
Wypróbowałam dwa razy na różnych makaronach i dwa razy była to porażka, zarówno w smaku makaronu jak i w dalszych dolegliwościach żołądkowych całej naszej rodziny. Makaron czuć było mąką. Makarony były pełnoziarniste bezjajeczne. Zdecydowanie nie polecam tej metody.
~Dagmara 2012-11-29 21:00:19.02 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Fasola solo (sposób gotowania) (lakto-wege)Sypki ryż - sposób gotowania (wegańska) Owsianka bez gotowania (wegańska) Ryż basmati z masłem - sposób gotowania (lakto-wege) Makaron gotowany w sosie pomidorowym (wegańska) Kotlety ze strączkowych (bez ich gotowania) z warzywami (wegańska) Sos serowy z lekka zielony (bez gotowania) (lakto-wege) Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów (bez gotowania) (wegańska) Sos chili na zimno - bez gotowania (raw food) (wegańska & RAW) Zupa-krem warzywny bez gotowania, z pomidorem i awokado (wegańska & RAW) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
A powyższa metoda gotowania na prawdę bardzo dobrze się sprawdza. Może być bardzo przydatna w sytuacji, gdy będziemy mieli do dyspozycji tylko 1 palnik :)
patrycccja 2012-11-30 12:13:34.046