7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kotlety z czerwonej soczewicy

Madzialena: "Podaję z ryżem, polane sosem pomidorowym. Mój mąż lubi je z surówką z kiszonej kapusty."

Średnia ocena: [4.75 z 16 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [17]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka soczewicy czerwonej
2 szkl. wywaru warzywnego (może być z kostki)
odrobina masła lub oliwy z oliwek
1 jajko lub 1 łyżka mąki sojowej lub kukurydzianej
1 ząbek czosnku
mała cebulka
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:

Łuskaną czerwoną soczewicę (nawet nie wiem, czy jest nie łuskana, bo tylko taką kupowałam) płuczę porządnie wodą i gotuję na małym ogniu w wywarze z odrobiną masła [lub oliwy z oliwek], w proporcji 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki płynu, tak długo aż woda wyparuje, a ziarna będą miękkie i zaczną się rozsypywać.
Przykrywam i czekam aż ostygnie.

Później ugniatam widelcem na w miarę jednolitą masę, dodaję jajko [lub łyżkę mąki sojowej lub kukurydzianej], zmiażdżony ząbek czosnku, małą, pokrojoną i przyrumienioną na maśle [lub oleju] cebulkę, sól i pieprz oraz trochę bułki tartej.

Mieszam wszystko i formuję niewielkie kotleciki (można obtoczyć je jeszcze w bułce). Smażę na oleju z dodatkiem masła [w wersji wegańskiej masło można pominąć].
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-12-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Madzialena z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dla mnie smakują smażona bułka tarta, mimo, że nie była w ogóle dodawana. Czy to tak ma właśnie smakować?
~Olek 2019-02-05 17:47:56.154


Kotleciki po raz kolejny robię. Często wam wychodzą rozmemłane, zbyt rzadkie ciasto.Warto je dłużej ale na małym ogniu gotować,przy czym soczewica nawet jak zabrakło wody w garnku do dalszego jej podgotowywania wcale nie musi być rozgotowana. Według mnie kotlety są smaczniejsze z "grudkami" soczewicy nawet lekko nie dogotowanej i tak będzie jeszcze smażona.Dodaję mniej wody.Oczywiście dodaję więcej przypraw : imbir,kurkuma,kminek ( to z podpowiedzi komentarzy) ,sam od siebie przyprawę prymat do mięsa mielonego.
Properek 2017-07-01 15:45:14.649


Smak ok, ale konsystencja zbyt rzadka. Dosypywałam i dosypywałam bułkę tartą, aż ostatecznie dały się jako tako uformować. Chyba za dużo wody do gotowania soczewicy.
Angelica 2015-03-09 15:58:43.254

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z czerwonej soczewicy i fety (bez ograniczeń)
Kotlety z kaszy kuskus i czerwonej soczewicy (wegańska)
Kotlety z czerwonej soczewicy z ziołami i z sosem pomidorowym (ovo-wege)
Kotlety z soczewicy (wegańska)
Kotlety z ryżu i soczewicy (wegańska)
Błyskawiczne kotlety z soczewicy (wegańska)
Kotlety z ziemniaków i soczewicy (wegańska)
Kotlety z soczewicy z daktylami (wegańska)
Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)
Zupa dahl z czerwonej soczewicy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas