7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kotlety z czerwonej soczewicyMadzialena: "Podaję z ryżem, polane sosem pomidorowym. Mój mąż lubi je z surówką z kiszonej kapusty."
Średnia ocena:
[4.75
z 16 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [17]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 szklanka soczewicy czerwonej
2 szkl. wywaru warzywnego (może być z kostki) odrobina masła lub oliwy z oliwek 1 jajko lub 1 łyżka mąki sojowej lub kukurydzianej 1 ząbek czosnku mała cebulka sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie:Łuskaną czerwoną soczewicę (nawet nie wiem, czy jest nie łuskana, bo tylko taką kupowałam) płuczę porządnie wodą i gotuję na małym ogniu w wywarze z odrobiną masła [lub oliwy z oliwek], w proporcji 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki płynu, tak długo aż woda wyparuje, a ziarna będą miękkie i zaczną się rozsypywać.
Przykrywam i czekam aż ostygnie. Później ugniatam widelcem na w miarę jednolitą masę, dodaję jajko [lub łyżkę mąki sojowej lub kukurydzianej], zmiażdżony ząbek czosnku, małą, pokrojoną i przyrumienioną na maśle [lub oleju] cebulkę, sól i pieprz oraz trochę bułki tartej. Mieszam wszystko i formuję niewielkie kotleciki (można obtoczyć je jeszcze w bułce). Smażę na oleju z dodatkiem masła [w wersji wegańskiej masło można pominąć].
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Kotleciki po raz kolejny robię. Często wam wychodzą rozmemłane, zbyt rzadkie ciasto.Warto je dłużej ale na małym ogniu gotować,przy czym soczewica nawet jak zabrakło wody w garnku do dalszego jej podgotowywania wcale nie musi być rozgotowana. Według mnie kotlety są smaczniejsze z "grudkami" soczewicy nawet lekko nie dogotowanej i tak będzie jeszcze smażona.Dodaję mniej wody.Oczywiście dodaję więcej przypraw : imbir,kurkuma,kminek ( to z podpowiedzi komentarzy) ,sam od siebie przyprawę prymat do mięsa mielonego. Properek 2017-07-01 15:45:14.649 Smak ok, ale konsystencja zbyt rzadka. Dosypywałam i dosypywałam bułkę tartą, aż ostatecznie dały się jako tako uformować. Chyba za dużo wody do gotowania soczewicy. Angelica 2015-03-09 15:58:43.254 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kotlety z czerwonej soczewicy i fety (bez ograniczeń)Kotlety z kaszy kuskus i czerwonej soczewicy (wegańska) Kotlety z czerwonej soczewicy z ziołami i z sosem pomidorowym (ovo-wege) Kotlety z soczewicy (wegańska) Kotlety z ryżu i soczewicy (wegańska) Błyskawiczne kotlety z soczewicy (wegańska) Kotlety z ziemniaków i soczewicy (wegańska) Kotlety z soczewicy z daktylami (wegańska) Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska) Zupa dahl z czerwonej soczewicy (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Olek 2019-02-05 17:47:56.154