7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kluski śląskieRewelacyjnie smakują z jakimś gęstym sosem (np. grzybowym.... mmmmmmmmmm) i dużą ilością surówki. Jeśli zrobimy kluski z dziurką, to przy przekrawaniu widelcem wszystkie kluski leżące na talerzu dziurką do dołu będą charakterystycznie "mlaskać" ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:ziemniaki
mąka ziemniaczana - 1/3 objętości ugotowanych i zmielonych ziemniaków ew. jajko lub łyżka mąki sojowej ew. trochę mleka (zwykłego lub roślinnego) sól Przygotowanie:Gotujesz ziemniaki w osolonej wodzie - u mnie w domu dla 5 dorosłych osób gotuje się w 1,5 litrowym garnku - ile wejdzie. Z tym, że moja rodzinka nie jest zbyt kluskożerna, przeważnie tych klusek trochę zostaje, a każdy zjada 3-5 klusek.
Ugotowane ziemniaki przeciskasz przez praskę, wkładasz do miski i tak trochę uklepujesz (żeby nie był to taki zupełny puch). Dzielisz łyżką na 3 części (rysujesz taki znaczek Mercedesa na powierzchni), jedną część wyjmujesz, a w powstałe wgłębienie wsypujesz mąkę ziemniaczaną, tak, aby zajmowała tyle miejsca, ile wyjęte ziemniaki. Tą wyjętą część ziemniaków oczywiście też dodajesz, chodzi tylko o wymierzenie proporcji. Dodajesz jajko i wyrabiasz ciasto. Jeśli masa jest za sucha (zależy to od rodzaju ziemniaków) możesz kapnąć troszkę mleka, ale nie dużo. Kluski muszą się dać łatwo ukulać. Lepisz kulki - średnica ok.4 cm. I teraz zależy - jedni robią maleńkie kluseczki z dziurką, a raczej wgłębieniem zrobionym palcem. U mnie robi się bez wgłębienia i raczej większe. Wrzucasz na wrzątek (oczywiście osolony) i od zagotowania gotujesz ok. 5 minut. Trzeba je od czasu do czasu przemieszać delikatnie. Jeśli widzisz, że zaczynają się przegotowywać - robią się takie nierówne pęknięcia - szybko wlej trochę zimnej wody i chwilę poczekaj, a potem wyjmuj. Ja zawsze wyjmuję jedną kluskę, przekrawam na pół - jeśli jest w środku ugotowana, to wyjmuję wszystkie. Wskazówki i uwagi:Spotkałam się też z przepisem, w którym dodawało się mąkę ziemniaczaną w ilości 1/4 (a nie 1/3) objętości ugotowanych i zmielonych ziemniaków.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2002-12-15 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Asia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Ja jadłam wczoraj śląskie. Zrobiłam je z ugotowanych, pogniecionych ziemniaków, mąki dałam tyle co 1/4 ziemniaków (na równo ugniatam, dzielę na 4 części, jedną wyjmuję, zasypuję "dziurę" mąką), wydawało mi się, że ciasto jest nieco rzadkie, więc dodałam łyżkę mąki do wody i kluski wyszły super. W dodatku do każdej włożyłam po małej truskawce, a na talerzu polałam je kefirem zblendowanym z truskawkami, pyyycha. :)
~slazaczka 2015-03-21 21:06:07.36
dziurkę w klusce robi się na sosik, a tak pozatym lepiej i szybciej tak się gotują. Ja nie używam jajek. Dodaję do ciasta przyprawy.
rasmewa 2015-03-21 20:42:41.399 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Orientalne kluski śląskie (wegańska)Kluski śląskie jedynie prawdziwe (wegańska) Oberiba - tradycyjna śląska zupa z kalarepki i ziemniaków (wegańska) Kluski gryczane (wegańska) Kluski amarantusowe (bez ograniczeń) Kluski z "serem" (wegańska) Kluski leniwe z otrębami (bez ograniczeń) Kluski leniwe z cynamonem (bez ograniczeń) Kluski z płatków owsianych (bez ograniczeń) Kluski lane na śniadanie (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~slazaczka 2015-03-21 21:13:31.781