7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Risotto jakie chcesz - zasady

Dodatki są właściwie dowolne - warzywa lub grzyby. GENIALNE są MROŻONKI warzywne. Zaczynając od zwykłej włoszczyzny przez zupę pieczarkową do barszczu ukraińskiego. Dobre jest też ze szpinakiem. Życzę miłego eksperymentowania.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3-4 osób

1 szkl. włoskiego okrągłego ryżu (arborio lub carnaroli)
1/2 cebuli
oliwa z oliwek lub masło do smażenia
100 g wina białego
do 3 szkl. bulionu (instant, vege itp.)
opcja 1: jarzynki świeże lub mrożone - min. 150 g
opcja 2: grzybki - min. 100 g świeżych lub 20 g suszonych
natka
dodatkowo, jak ktoś lubi i może:
- śmietana
- parmezan

Przygotowanie:

Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu (1-3 min.) na głębokiej patelni. Wsypać ryż i mieszać aż się zeszkli (1 min). Wlać wino i 1 szkl. bulionu, podgotować 10 min. i dodać pokrojone, obsmażone warzywka. Lub podgotować 2-3 min. i odstawić, żeby warzywka przygotować.

Razem z warzywkami wlać 2-gą szkl. bulionu. Gotować mieszając, aż do konsystencji "al dante". W miarę potrzeby dolewać bulion.
Przed podaniem przybrać natką, śmietaną i parmezanem.

Wskazówki i uwagi:

Trudno jest zjeść dobre risotto w Polsce. Pewnie dlatego, że nie nadaje się do przechowywania czy odgrzewania. We Włoszech jak się trafi zły kucharz, który poda odgrzewane czy przetrzymane, restauracja serwuje świeże z przeprosinami za darmo :-)

Z czerwonym winem, mocno wytrawnym (Merlot,) można podać zamiast kaszy czy ziemniaków.
Nadesłał(a) marzenna_potera, dnia: 2002-12-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kucharz Hotelu Sheraton w Warszawie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Wino, które się gotuje nie jest już winem. Nadaje specyficzny smak a alkohol wyparowuje.
~albiabjad 2005-08-16 00:00:00.0

No wiesz, we włoszech dziecie prawie codziennie piją wino do obiadu i jakoś nic im nie jest ;]
~Chesterka 2005-03-16 00:00:00.0

Wino w przepisie dla dzieci??
~Marchewka 2005-03-14 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Risotto szczypiorkowe (wegańska)
Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska)
Risotto z szafranem i czosnkiem (lakto-wege)
Risotto wegetariańskie po toskańsku (wegańska)
Risotto fasolkowe po studencku (wegańska)
Risotto z włoszczyzną i papryką (wegańska)
"Risotto" z piekarnika, przepyszne (lakto-wege)
Risotto ze szparagami i pieczarkami (wegańska)
Risotto (ryż) z kurkami (wegańska)
Pierogi serowe i słodkie - takie, jakie dzieci lubią najbardziej (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas