7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkamiKrysia Thompson: "Słowo daję, nie wiem jak to nazwać. Po tutejszemu jest to "nut roast" - kiedyś (i może dalej) modne danie bezmięsne. Wręcz podstawa bytu wegetarian. Potem się opatrzyło i jakoś ze wstydem schowało się Bóg wie gdzie.Zupełnie przez przypadek wpadło mi w ręce w sklepie i wzięłam z ciekawości... Mam to do siebie, że co gdzie spróbuję poza domem albo nie domowe, to potem próbuję odtworzyć. [...] Takie smaczne!!"
Średnia ocena:
[4.75
z 8 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [19]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: na formę 31 cm półokrągłą w przekroju4 duże kromki świeżego chleba (taki wieloziarnisty, ciemny, niekoniecznie typowy polski pszenno-żytni bochen)
1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku ok. 1/4 kg pieczarek olej do smażenia ok. 1 szkl. zmielonych orzechów i pestek (np. włoskie, laskowe, ziemne, migdały, dynia, słonecznik) ew. dodatkowe lepiszcze, np. kilka łyżek: - masła orzechowego - mąki sojowej, kukurydzianej lub owsianej - płatków owsianych zaparzonych wrzątkiem 1 łyżeczka soli pieprz inne przyprawy wg. smaku (np. pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, imbir) zioła (np. cząber, tymianek lub oregano, zioła prowansalskie) natka pietruszki tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie:Chleb ukręciłam w maszynie na grubawą bułkę tartą. Do tego, też zmielona w maszynie, duża cebula i 2 duże ząbki czosnku (bo lubię). Pieczarki poddusiłam na oleju, żeby sok poszedł precz, przynajmniej trochę. Cebulę dodałam niesmażoną, ale pewnie można z tymi pieczarkami.
Do tego tak ok. szklanka zmielonych orzechów. Przyznam się, że nie mieliłam nigdy orzechów, bo nie mam w czym. Zużyłam to, co miałam w domu - a miałam połówki włoskich, całe laskowe, migdały w płatkach, nasiona słonecznika - dla fantazji, pecans - połówki i brazylijskie - takie całe. Były w różnych proporcjach, to chyba nie ma znaczenia. Wypróbowaną metodą wsadziłam wszystkie orzechy do dwóch worków foliowych i - łup! - tłuczkiem do mięsa. Wszystko wymieszałam, posoliłam, jakieś tam ziółka, natkę, przyprawy, spróbowałam i wbiłam solidnie do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej i do piekarnika, aż złoto-brązowe na wierzchu - tak chyba ze 45 minut w 180°C. Wskazówki i uwagi:Zamiast mielić można też chleb, warzywa i orzechy zmiksować w malakserze na niezbyt wysokich obrotach.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2002-12-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Krysia Thompson z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Wspaniała pieczeń! Zamiast pieczarek dałam prawdziwki, a w środek nadzienie z ogórków konserwowych w curry i papryki konserwowej. hauadaj 2014-04-18 21:52:10.647
Może masz rację... ja, jako żona kucharza, w kuchni (poza samą przyjemnoscią gotowania :) zwracam głównie uwagę na praktycznosć czy triki ułatwiające pracę. Choć i w temacie ekologii też nie jestem kompletną ignorantką.
Tak, wiem, że jestes tu dobrą duszyczką, która mobilizuje nas do myslenia :) sama nie raz korzystałam z twoich dobrych rad, więc nie przejmuj się ;) ryfka 2013-04-17 12:29:55.666 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pieczeń orzechowa (klops) z soczewicą, grzybami i warzywami (wegańska)Pieczarki pieczone i faszerowane rokpolem (lakto-wege) Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami (bez ograniczeń) Pieczone pieczarki w sosie słonecznikowym (wegańska) Pieczone ziemniaki kminkowe z pieczarkami (wegańska) Pieczona papryka z pastą bakłażanowo-orzechową (lakto-wege) Pieczeń orzechowa z puree kasztanowym lub ziemniaczanym i szpinakiem (wegańska) Omlet z pieczarkami, pomidorami i pieczoną papryką (bez ograniczeń) Smażone-pieczone gołąbki wegańskie (z granulatem i pieczarkami) (wegańska) Nadziewane pieczarki i czosnkowa pieczona kukurydza (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Pyszne i bardzo sycące! :)
martusiak 2014-09-11 21:37:38.656