7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Langos (langosz), czyli węgierskie placki pszenno-ziemniaczane na drożdżachLangosze jada się złożone na pół z różnymi dodatkami. Mogą być po prostu posmarowane sosem czosnkowym lub jakimś innym sosem, a mogą mieć w środek nawrzucane przeróżne dodatki. Wychodzi pycha!
Średnia ocena:
[4.769230769230769
z 13 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [173]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:30 g drożdży
1 szklanka letniego mleka [zwykłego lub sojowego] odrobina cukru [lub słodu] 400 g białej mąki pszennej 2 ugotowane i utłuczone ziemniaki sól olej do smażenia Przygotowanie:Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki mleka i odrobiną cukru.
Mąkę przesiać, wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek, do którego wlać rozczyn drożdży, dodać resztę mleka, utłuczone ziemniaki, łyżkę oleju i sól do smaku. Wyrobić ciasto o konsystencji nieco twardszej, niż na kluski kładzione. Posypać mąką i zostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na godzinę. Formować cienkie placki wielkości dłoni. Jedna rada - przy formowaniu placuszków potrzeba mąki, aby się to ciasto do palców nie przyklejało. Smażyć na wrzącym oleju (smaży się je na patelni w głębokim tłuszczu), początkowo pod przykryciem, a po przewróceniu na drugą stronę już bez przykrycia. Wskazówki i uwagi:Marzena Świtała z pl.rec.kuchnia: Jadłam kilkukrotnie langosze na Słowacji. Palce lizać, zwłaszcza z pikantnym czosnkowym sosikiem. Można je porównać do kruchych, ciemnych, dużych placków. Takich chrupiących.
Wladyslaw Los z pl.rec.kuchnia: Nic nie wiem o sosiku, ale klasyczny węgierski dodatek to kapusta posiekana, podsmażona na tłuszczu, popieprzona i użyta jako nadzienie do langosa. wkn z pl.rec.kuchnia: Ano racja, jada się polane masłem z dużą ilością czosnku. Lisa z pl.rec.kuchnia: Ja mam tylko moje spostrzeżenia: zapiekałam już to ciasto w piekarniku i wcale nie smakowało to potem jak podeszwa, wiec śmiało z tym do piekarnika :-) Nawet taki placek na drugi dzień odgrzany w piekarniku dobrze smakuje :-) Oczywiście jak nie ma na nim warzyw, bo fakt, mogą wyglądać dziwnie... Janusz Czapski z pl.rec.kuchnia: A dlaczego on jest po węgiersku. Jadł ktoś to na Węgrzech??? Węgrzy wiedzą, ze w Polsce robi się zdaje się nieznane u nich placki po węgiersku???? oshin z pl.rec.kuchnia: Węgrzy wiedzą i się bardzo dziwią, bo u nich nie ma takiej potrawy. U nich nie ma placków ziemniaczanych ponoć w ogóle :))
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2002-12-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podał Władysław Los
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Wegry oprocz Balatonu kojarza mi sie przede wszystkim z fantastycznym LANGOSZEM!!
Rano wychodzac z hotelu mozna bylo juz czuc smak langosza. Wtedy kosztowal tylko..2 forinty!!! Ale teraz? Wszystko sie zmienia - smak tego wegierskiego placka posmarowany czosnkowym maslem- dlugo bede pamietac. ~Marylka 2013-04-20 14:45:22.992
Aaah, jadłam je na węgrzech z masełkiem czosnkowym albo z serem <3 Są najlepsze pod słońcem!
Justyna 2012-11-26 22:30:47.758 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Placki ziemniaczane na drożdżach (bez ograniczeń)Chleb razowy pszenno-owsiany (na drożdżach) (wegańska) Plyndze z gzikiem, czyli placki ziemniaczane z białym serem (lakto-wege) Węgierski gulasz ziemniaczany (z papryką i pomidorami) (wegańska) Kostka drożdży czyli pasta z marchewki, cebuli i drożdży (wegańska) Placek ziemniaczany (wegańska) Placki ziemniaczane (wegańska) placek ziemniaczany 1 (wegańska) Pikantne placki ziemniaczane (ovo-wege) Dziwne placki ziemniaczane (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Langoszami zajadalam się jak mieszkałam na Warszawskiej Ochocie. Na bazarku banacha jest budka :) Te zrobione z przepisu bardzo tamte kupnem przypominają :) tyle, że nie wiem jak ta kobieta z budki to robi, że takie cieniutkie jej wychodzą. Mi się ciasto rwało jak próbowałam podobnie.
Faktycznie ciasto strasznie lepi się do rąk i nawet mąka niewiele pomaga. Lepszym patentem jest posmarowanie dłoni olejem :)
Kociabanda 2014-02-28 22:11:40.819