
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Paella z bobem, fasolką szparagową i papryką
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1,25 litra rosołu z jarzyn (może być z kostki) lub miso rozmieszane z wodą
szczypta szafranu (ważne) 2 łyżki oliwy do smażenia 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki turmeric [czyli kurkumy] 1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu 2 szklanki (400 g) ryżu 200 g bobu (przepis wymaga bobu mrożonego, bo innego u nas nie ma, ale pewnie można świeży, byle był młody, co go można jeść z łupiną) 175 g zielonej fasolki 1 czerwona papryka 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki czarnych oliwek spora szczypta pieprzu Przygotowanie:
Zagotować rosół, włożyć szafran, zdjąć z ognia.
W dużym płaskim rondlu z ciężkim dnem obsmażyć na oliwie pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać zgnieciony czosnek, turmerik, paprykę w proszku, cynamon i ryż. Dobrze wymieszać. Dodać rosół, bób, pokrojoną fasolkę i paprykę świeżą oraz sól. Doprowadzić do wrzenia, potem na malutkim ogniu gotować 15-20 minut. Tylko raz zamieszać! Na koniec dodać oliwki, zamieszać, przyprawić pieprzem do smaku. Jak masz ładny rondel, można go podać na stół, bez przekładania. Jarzyny w procesie gotowania wypłyną na wierzch, wmieszasz je lekko dodając oliwki, ale za bardzo nie mieszaj, bo się ryż „rozpaprze”.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2002-12-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała "Anna Sheridan"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
bardzo dobre, dla lakto : dodałem trochę takiego delikatniejszego sera, zjednej strony spaćkało konsystencję z drugiej strony zrobiło się bardzo ciekawe
~thundercook 2008-10-07 19:49:05.919
Bardzo fajny zestaw przypraw, wyszło pyszne nawet bez bobu :) Zamiast niego dałam podwójną porcję fasolki i papryki.. I gotowałam z 10 min dłużej bo ryż był twardy.
Dlatego mam pytanie czy woda cała powinna sie wchłonąć czy trochę powinno zostać? Dzięki za ten przepis, pozdrawiam:) ~panna w sweterku 2006-09-15 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Fasolka szparagowa z bobem, tofu i szpinakiem (wegańska)Gulasz z fasolki szparagowej z papryką (lakto-wege) Paella z tofu, ciecierzycą i papryką (wegańska) Paella wegetariańska z papryką i pieczarkami (zapiekana) (wegańska) Sałatka brokułowa z fasolką szparagową, papryką i warzywami konserwowymi (lakto-wege) Zielona soczewica z ryżem, papryką, kukurydza i fasolką szparagową (lakto-wege) Fasolka szparagowa ze śmietaną (lakto-wege) Omlet z fasolką szparagową (ovo-wege) Fasolka szparagowa w słoikach (wegańska) Fasolka szparagowa (weki) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Emu 2019-07-28 11:52:43.934