7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Paella z bobem, fasolką szparagową i papryką



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,25 litra rosołu z jarzyn (może być z kostki) lub miso rozmieszane z wodą
szczypta szafranu (ważne)
2 łyżki oliwy do smażenia
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki turmeric [czyli kurkumy]
1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
2 szklanki (400 g) ryżu
200 g bobu (przepis wymaga bobu mrożonego, bo innego u nas nie ma, ale pewnie można świeży, byle był młody, co go można jeść z łupiną)
175 g zielonej fasolki
1 czerwona papryka
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki czarnych oliwek
spora szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Zagotować rosół, włożyć szafran, zdjąć z ognia.

W dużym płaskim rondlu z ciężkim dnem obsmażyć na oliwie pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać zgnieciony czosnek, turmerik, paprykę w proszku, cynamon i ryż. Dobrze wymieszać. Dodać rosół, bób, pokrojoną fasolkę i paprykę świeżą oraz sól. Doprowadzić do wrzenia, potem na malutkim ogniu gotować 15-20 minut. Tylko raz zamieszać!

Na koniec dodać oliwki, zamieszać, przyprawić pieprzem do smaku. Jak masz ładny rondel, można go podać na stół, bez przekładania.

Jarzyny w procesie gotowania wypłyną na wierzch, wmieszasz je lekko dodając oliwki, ale za bardzo nie mieszaj, bo się ryż „rozpaprze”.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-12-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała "Anna Sheridan"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

"Turmeric"?! Ta przyprawa nazywa się po polsku tylko i wyłącznie "kurkuma". Nazwa angielska jest o wiele mniej znana (zresztą i po angielsku "curcuma" nie jest nazwą niespotykaną). Nie dla niechlujstwa językowego!
~Emu 2019-07-28 11:52:43.934

bardzo dobre, dla lakto : dodałem trochę takiego delikatniejszego sera, zjednej strony spaćkało konsystencję z drugiej strony zrobiło się bardzo ciekawe
~thundercook 2008-10-07 19:49:05.919

Bardzo fajny zestaw przypraw, wyszło pyszne nawet bez bobu :) Zamiast niego dałam podwójną porcję fasolki i papryki.. I gotowałam z 10 min dłużej bo ryż był twardy.
Dlatego mam pytanie czy woda cała powinna sie wchłonąć czy trochę powinno zostać?
Dzięki za ten przepis, pozdrawiam:)
~panna w sweterku 2006-09-15 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Fasolka szparagowa z bobem, tofu i szpinakiem (wegańska)
Gulasz z fasolki szparagowej z papryką (lakto-wege)
Paella z tofu, ciecierzycą i papryką (wegańska)
Paella wegetariańska z papryką i pieczarkami (zapiekana) (wegańska)
Sałatka brokułowa z fasolką szparagową, papryką i warzywami konserwowymi (lakto-wege)
Zielona soczewica z ryżem, papryką, kukurydza i fasolką szparagową (lakto-wege)
Fasolka szparagowa ze śmietaną (lakto-wege)
Omlet z fasolką szparagową (ovo-wege)
Fasolka szparagowa w słoikach (wegańska)
Fasolka szparagowa (weki) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas