7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 szkl. zielonej soczewicy
4 szkl. bulionu z warzyw 1 duża cebula 1/2 szkl. posiekanej kolendry 1 łyżeczka czarnej gorczycy (może być również jasna, choć jest bardzo mało aromatyczna) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kuminu (nie zwykłego kminku!) 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/8 - 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie:Na małej patelni zmieszać gorczycę, kurkumę, kumin, ziarna kolendry, imbir i pieprz cayenne. Podpiec przez ok. 2 minuty na średnim ogniu cały czas mieszając, aż z przypraw zostanie wydobyty aromat i prawie (!) zaczną się przypalać.
Przyprawy razem z wypłukaną soczewicą, bulionem, posiekaną cebulą i kolendrą (świeżą) wrzucić do garnka. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka (do 30 min). Posolić do smaku. Wskazówki i uwagi:Można użyć również brązowej soczewicy, ale wtedy trzeba ją odpowiednio dłużej gotować.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2003-01-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: serwis PCRM - Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej, przepis z "Healthy Eating for Life for Cancer", Vesanto Melina
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Świetna soczewica, mimo że dałam do niej za dużo ostrych przypraw. Pomyliło mi się i nasypałam łyżeczkę imbiru oraz łyżeczkę pieprzu cayenne ;)
~Ula 2012-04-18 15:58:24.406
Zrobiłem bez świeżej kolendry i z bulionu w kostkach. Boska jest ta soczewica, jak dla mnie prawdziwa rewelacja. Ach, zachwycać się będę jeszcze długo :-)
Dopisuję do listy potraw do znęcania się nad padlinożercami, żeby odwodnili się z powodu cieknącej ślinki ;-) ~metalmonkey 2007-07-13 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Wykwintna zielona soczewica w słodko-kwaśnej glazurze (wegańska)Zielone wyspy smaku - makaron z aromatycznymi krążkami pora i szpinakiem (wegańska) Zielona soczewica z ryżem, papryką, kukurydza i fasolką szparagową (lakto-wege) Aromatyczna dynia (wegańska) Barszczyk aromatyczny (wegańska) Zielone kopytka (ovo-wege) Chłodnik litewski aromatyczny (lakto-wege) Aromatyczna jarzynka z włoszczyzny (wegańska) Aromatyczna herbata pomarańczowa (wegańska) Aromatyczny bakłażan w warzywniku (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Agneska 2012-05-12 12:50:56.92