7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa z soczewicy, od Turka (z miętą)

Kikuś: "Podaje się z cytrynką i grzanką z pieczywa pszennego.
Zajebiste. Cały przepis jest bardzo podobny do hinduskiego przepisu na Dal."




Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

soczewica czerwona - 1/2 kg
olej z pestek winogron (lub inny)
koncentrat pomidorowy - ok. 1/2 słoiczka
odrobinę mięty świeżej
ok. 1l wody lub bulionu warzywnego
opcjonalnie: rosołek warzywny (kostka lub w proszku)

Przygotowanie:

Soczewica czerwona - zawsze biorę opakowanie 1/2 kg. Prażę ją na rozgrzanym oleju z pestek winogron (może być inny), krótko. Potem zalewam to wrzątkiem (trzeba dać tak z 1 litr) i rozgotowuję tą soczewicę na papkę (bo tak lubię).
Do tego trzeba dodać trochę koncentratu pomidorowego (do smaku, ok. 1/2 słoiczka), odrobinę mięty (takiej specjalnej - kupowanej u Turków), można wrzucić rosołek warzywny.
I to koniec całej zupy.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-02-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podał "Kikuś"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa z cukinii z miętą (lakto-wege)
Pasta z czerwonej soczewicy z pomidorem, czosnkiem i miętą (wegańska)
Krem z cukinii z miętą (zupa-krem) (wegańska)
Zupa z zielonej soczewicy (wegańska)
Zupa z soczewicy i szpinaku (wegańska)
Zupa z soczewicy i ryżu (wegańska)
Zupa-krem z zielonego groszku z miętą i mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa marokańska z soczewicy i ciecierzycy (wegańska)
Zupa z soczewicy z kapustą kiszoną (wegańska)
Zupa dahl z czerwonej soczewicy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas