
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Orzechowa pasta z tofuBanalnie prosta pasta: tofu zmiksowane ze sporą ilością orzechów włoskich i sosem sojowym. Sos ma na tyle pełny smak, że nic innego już nie trzeba :) Nie wiem, może to połączenie dla niektórych dziwnie brzmi, ale ja wiem jakie jest pyszne :DWyśmienite są kanapki z taką pastą i jakąś surówką lub warzywem, np. papryką, oliwkami, pomidorem lub ogórkiem kiszonym. Na drugie śniadanie (do pracy/ szkoły) można dorzucić sałatę - cymes!
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:tofu naturalne miękkie - 150 g
orzechy włoskie łuskane - 1/2 szklanki sos sojowy - łyżka ew. woda lub olej (najlepiej zimnotłoczony, orzechowy lub z pestek winogron) Przygotowanie:
Orzechy możemy zalać na trochę wrzątkiem, żeby uzyskać gładszą konsystencję pasty.
Wszystkie składniki miksujemy razem blenderem. Jeśli pasta jest za gęsta i trudno się rozsmarowuje, należy dodać odrobinę wody lub oleju. Jeśli lubimy, jak coś chrupie, część orzeszków można posiekać i wrzucić do pasty już po zmieleniu pozostałych składników. Albo dorzucić pod koniec miksowania. ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() ![]() Nowe komentarze:
Ok, byłam bardzo sceptyczna, bo jestem smakowo dość wybredna, ale ta pasta jest ekstra! Ma niepowtarzalny smak, którego do tej pory nawet sobie nie wyobrażałam. Jest super, bardzo dziękuję za przepis. :) Zdecydowanie będę robić częściej.
P.S. Nie dawałam sosu sojowego - samo tofu, orzechy ze skórką (bo nie chciało mi się obierać), pieprz, sól i łyżkę oleju. ~e. 2016-02-26 15:01:18.7
Zrobiłam dzisiaj na śniadanie do chleba i już nie ma. Nie używałam sosu sojowego, bo nie lubię jak "brudzi", posoliłam i popieprzyłam. Część orzechów posiekałam, żeby chrupało. Pasta wyszła super gładka i nie trzeba było dodawać wody ani oleju, ale to dlatego, że tofu domowe i nieodciśnięte dokładnie. Pyszne i faktycznie bardzo smaczne z ogórkami kiszonymi na razowcu. Solidna porcja wege białka na śniadanie. Będę robić częściej.
~Marta 2015-02-21 16:35:50.38 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pasta fasolowo-orzechowa (wegańska)Pasta orzechowo-awokadowa (wegańska) Tofu w skorupce orzechowej (ovo-wege) Wegańska pasta czekoladowo-orzechowa (wegańska) Pasta "łososiowa" (marchewkowo-orzechowa) (wegańska) Pasta z tofu i tahini (wegańska) Pasta pomidorowa z tofu (wegańska) Pieczarkowa pasta z tofu (wegańska) Różowe tofu - pasta (wegańska) Pasta serowo-orzechowa do kanapek i krakersów (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Zc iemnm chlebem albo samą ;D
~zebra 2016-11-12 13:31:54.573