7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Bakłażan nadziewany ziemniakami z papryką, po hinduskuTo przepis wzorowany na potrawie podawanej w pewnej hinduskiej knajpie. Nie jest to oryginalny przepis kuchni hinduskiej. Potrawa nie jest ostra, pikantna ani taka, od której trza nos w rękaw obcierać raz za razem, raczej aromatyczna.
Średnia ocena:
[5.0
z 3 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:bakłażan
kartofle cebula papryka sól kurkuma kumin curry sklarowane masło (ghee) lub oliwa/olej do smażenia Przygotowanie:Wnętrze bakłażana się wyciąga, kroi w kostkę - ale szybko, bo gałgan czernieje nieapetycznie. Wnętrze w tym samym czasie posolić, odwrócić do góry nogami na sitku, niech obcieknie sok.
Wracamy do zawartości bakłażana - dodać podgotowanego, pokrojonego w kostkę kartofelka oraz posiekane grubo cebulę i paprykę. To wszystko poddusić na sklaraowanym maśle (tak chyba najlepiej) lub oliwie/oleju. Wymieszać z przyprawami. Tym nadziać bakłażany, które wypadałoby posmarować wcześniej ghee/ oliwą/ olejem i zapiec. Mnie bakłażany wyszły suche tam, gdzie tłuszcz nie dobiegł... one lubią wciągać tłuszcz... Smarując je należy więc wziąć to pod uwagę.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2003-02-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Krysia Thompson
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
całkiem smaczny przepis, niestety brak proporcji, więc musiałam kombinować po swojemu: na jednego bakłażana wzięłam 3 malutkie ziemniaki, jedną cebulę i pół zielonej papryki. Dodałam do tego jeszcze nieduży kawałek cukinii i imbir. Bakłażana nie smarowałam tłuszczem, tylko zawinęłam w folię aluminiową i zapiekałam około pół godziny w 180 stopniach.
ryfka 2010-12-16 11:43:42.186 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Bakłażan faszerowany ryżem z mieszanką chińską i papryką (wegańska)Papryka, cukinia, bakłażan - warzywa pieczone na blasze (wegańska) Papryka nadziewana pastą serową (lakto-wege) Papryka nadziewana ryżem i fasolą (wegańska) Nadziewane bakłażany (z papryką i zieleniną) (wegańska) Zapiekanka farmerska - ziemniaki, bakłażan & pieczarki (lakto-wege) Ciecierzyca po hindusku (na ryżu) (wegańska) Papryka nadziewana serkiem wiejskim i serem owczym (lakto-wege) Papryka nadziewana kukurydzą z serem, dymką i pomidorami (lakto-wege) Papryka nadziewana kaszą gryczaną z pieczarkami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
kitka628 2015-04-14 14:13:34.883