7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Fasola po serbsku - pieczona z cebulą i papryką

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

300 g fasoli Jaś
1 kg cebuli
3 czerwone papryki
olej/ oliwa do smażenia
sól
pieprz
papryka ostra
liście laurowe

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć przez noc, ugotować do miękkości (nie wylewać wody!).

Cebulę posiekać drobno, podsmażyć na złoto na oleju. Dodać sól, pieprz, paprykę i liście laurowe. W brytfance układać warstwami cebulę i fasolę (ostatnią warstwą ma być fasola). Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski paprykę. Wywarem, w którym gotowała się fasola zalać brytfankę, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C). Nie przykrywać brytfanki - wywar ma odparować. Kiedy wywar całkowicie odparuje, danie jest gotowe :-)
Nadesłał(a) Tinue, dnia: 2003-03-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Gotuj z Zepterem"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nie podczas gotowania, ale podczas moczenia;) Przejęzyczyłam się :)
~dora rada 2010-07-16 20:48:30.885

Podczas gotowania fasoli wytrącają się związki toksyczne. Nie zaleca się gotowania w tej samej wodzie.
~Dobra rada 2010-07-16 14:33:01.092

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieczone buraki z papryką i cebulą - do słoików (wegańska)
Pieczone ziemniaki z marchewką i cebulą (wegańska)
Pasztet z cebuli (bez pieczenia) (wegańska)
Fasola z pomidorami i papryką (wegańska)
Buraki z papryką i cebulą (na zimę) (wegańska)
Soczewica duszona z cebulą i papryką (wegańska)
Guacamole z papryką surową lub pieczoną (wegańska & RAW)
Giardiniera - pieczona papryka w marynacie (wegańska)
Pieczona papryka z sosem pomidorowym (wegańska)
Ziemniaki pieczone z tymiankiem, czosnkiem i cebulą (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas