7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów

Dorota: "To rewelacyjny sos, szalenie smaczny, przepis dostałam od mojej kuzynki Wioli [..]. Z tej porcji wychodzi go spora ilość, taka odpowiednia do połowy paczki makaronu typu rurki, dla dwóch dość głodnych osób. Jest gęsty i znakomicie smakuje [..]. Pyszności, baaaardzo polecam!"

Średnia ocena: [4.6875 z 16 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [21]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

3-4 łodygi selera naciowego
1 średnia marchewka
2 średnie cebule
puszka pomidorów bez skórki (lub 400 g świeżych pomidorów)
oliwa
kilka ząbków czosnku
bazylia świeża lub suszona
sól
ew. troszkę pieprzu lub chili dla podkręcenia charakteru

Przygotowanie:

Warzywa poszatkować drobno, udusić z dodatkiem oliwy na małym ogniu. Dusić w zależności od preferencji od 30 min. do 1,5 godziny. Pod koniec wrzucić świeżą bazylię i zmiażdżony czosnek, doprawić do smaku.

Sos można zmiksować. Polać makaron i zajadać.

Wskazówki i uwagi:

Paweł Niezbecki, pl.rec.kuchnia: "Można też poeksperymentować z posypaniem całości posiekanymi orzechami włoskimi, leciutko podsmażonymi na oliwie... (seler naciowy doskonale komponuje się z orzechami)"
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-03-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przeisu podanego na pl.rec.kuchnia przez Dorotę
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

To jeden z tych przepisów, które uwielbiam: modyfikujesz na milion sposobów a zawsze wyjdzie pysznie. Przyrządzałam go już kilka razy dopiero dziś pierwszy raz ściśle wg przepisu. Rezultat? Obłędnie pyszne, a orzechy włoskie robią robotę. Szczerze polecam!!! PS: Kuzynko Wiolu- dzięki za przepis
~Kasia 2019-09-07 22:30:33.879


Dodałam do sosu jeszcze jarmuż, wyszły pyszności! Zupełnie inny smak niż można się spodziewać po takich składnikach.
Pimpkowo 2014-12-13 15:11:14.974

Bardzo dobry sos, również za selerem naciowym nie przepadam, dlatego dodałem kawałek korzenia starego na tarce (marchewkę również starłem). Dodałem również kilka oliwek, następnym razem dodam kapary, myślę że będą super pasować.
~nightbird 2014-10-21 20:36:05.049

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sok z marchwi, cebuli i selera naciowego (wegańska & RAW)
Krem z pomidorów z selerem naciowym (wegańska)
Makaron z selerem naciowym, cebulą, fasolką i tymiankiem (wegańska)
Bulion warzywny na bazie marchwi, selera naciowego, rzepy, sałaty i innych (wegańska)
Ryż z selerem naciowym, pieczarkami i pomidorem (wegańska)
Sałatka ziemniaczana z selerem naciowym w sosie z awokado (wegańska)
napój z selerów i marchwi (wegańska+miód)
Surówka z marchwi i selera (wegańska & RAW)
Sałatka z kuskusu z pomidorem, papryką, selerem naciowym i winegretem (wegańska)
Dipy (np. do selera naciowego) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas