7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę)Magdalena Bassett: "Sprytny sposób na przechowywanie świeżych ziół".
Średnia ocena:
[5.0
z 4 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [11]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:zioła (np. lubczyk, bazylia) lub czosnek
oliwa + plastikowa folia Przygotowanie:Można ten lubczyk (lub inne zioła) posiekać, dodać do niego dobrej oliwy i wymieszać jak pastę. Tą pastę zawinąć w plastikową folię formując długi wałeczek i zamrozić.
Zamrożony wałeczek pokroić w malutkie kostki, trzymać w woreczku w zamrażalniku i dodawać do zup lub innych wedle smaku. Tak samo można robić "na zapas" czosnek. Wskazówki i uwagi:Uwaga, kostki należy dodawać pod koniec gotowania - raz, żeby od zbyt długiego gotowania nie traciły aromatu, a dwa, że wrzucone do czegoś gorącego zachowają kolor, nie ściemnieją.
Robiąc kostki z różnych ziół warto je jakoś oznaczyć - np. wkładając karteczkę z podpisem pod ostatnią warstwę folii.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2003-04-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Magdalena Bassett
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Słuchajcie, folia nie przymarza, bo zioła są w oliwie/oleju a nie wodzie :) Ja tylko pierwszym razem robiłam kostki do pudełeczka. Teraz po pierwsze nie robię wałeczków, tylko takie szersze dość płaskie "listki", a kiedy potrzebuję bazylii, odwijam z folii, odłamuję ile mi trzeba, a resztę zawijam i chowam do zamrażarki. I tyle :)
patrycccja 2012-09-08 10:57:36.477
Patrycja, dzięki. Zaraz zaatakuję moje ziółka na parapecie i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ryfka, co prawda nie ja pytałam, ale dzięki za wytłumaczenie, bo też oczywiście nie tak zrozumiałam i pewnie w zimie walczyłabym z przymarzniętą folią ;-) Do tej pory mroziłam posiekane zioła w takich małych pojemniczkach po mini jogurtach, które jadał mój młodszy niewegański brat. Przynajmniej jakiś pożytek jest z jedzenia nabiału - recycling :-))) ~Marta 2012-09-08 08:54:21.005 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Dip czosnkowo-ziołowy (lakto-wege)Grzanki ziołowo-czosnkowe z serem (lakto-wege) Sos ziołowo-czosnkowy na zasmażce (lakto-wege) Sos vinegrette czosnkowo-ziołowy (wegańska) Brokuły w sosie pomidorowo-ziołowo-czosnkowym (wegańska) Zielona sałatka z kiełkami i czosnkowo-ziołowym winegretem (wegańska & RAW) Sałatka z fasoli z czosnkowo-ziołowym winegretem (wegańska) Grzanki do zupy (sześcianiki) naturalne, ziołowe lub czosnkowe (wegańska) Pasta ziołowo-czosnkowa z fasoli canario lub jaś (wegańska) Orientalna kostka sojowa w sosie sojowo-grzybowo-miodowo-czosnkowym (wegańska+miód) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
ryfka 2012-09-08 12:14:38.095