7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Bakłażany kiszone z dodatkiem papryki i włoszczyznyPrzepis ukraiński.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:10 kg dojrzałych, niezbyt dużych bakłażanów jednakowej wielkości
10 szt. papryki słodkiej 5-7 szt. marchwi 4-7 szt. pietruszki 5-7 gałązek selera 2 pęczki kopru 2-3 główki czosnku + liście kapusty do wyłożenia naczynia zalewa: 5 l wody 1,25 szkl. soli Przygotowanie:Bakłażany umyć, obciąć pozostałość ogonka i blanszować je przez 5 min. we wrzątku, potem ostudzić. Każdy bakłażan przekroić wzdłuż, ale nie końca - pozostawić 2-3 cm.
Wymytą beczkę (lub inne naczynie do kiszenia) wyłożyć liśćmi kapusty, na to położyć pokrojone w zapałkę warzywa i zmielone przyprawy, ułożyć 2 rzędy bakłażanów, na to znów położyć warzywa i tak na przemian, aż do napełnienia beczki. Na wierzch położyć przyprawy. Beczkę obwiązać płótnem, przykryć drewnianą pokrywą i obciążyć ciężarem. Zalać zalewą. Pozostawić na 1 dobę, aby bakłażany zaczęły fermentować. Następnie uzupełnić zalewę i przenieść do piwnicy - bakłażany są ukiszone po upływie 1 miesiąca. Wskazówki i uwagi:Można nieco urozmaicić to kiszenie układając wszystkie warzywa i przyprawy nie pomiędzy rzędami bakłażanów, ale napełniając każdy z nich farszem, a następnie obwiązując je gałązkami selera lub nitką. Beczkę należy wyłożyć liśćmi kapusty bardziej ściśle i na wierzch też położyć liście kapusty.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2003-04-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Lilla - przepis pochodzi ze stron w języku ukraińskim
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Nadziewane bakłażany (z ryżem i włoszczyzną) (wegańska)Kotlety warzywne z włoszczyzny i papryki (ovo-wege) Pasztet z fasoli, kaszy i włoszczyzny z dodatkiem drożdży (ovo-wege) Zupa-krem pieczarkowa z dodatkiem zielonej papryki (lakto-wege) Pasta sojowa z dodatkiem zielonej papryki i pomidorów (wegańska) Bigos wegański z włoszczyzny i kapusty kiszonej lub mieszanej (wegańska) Surówka z włoszczyzny z papryką i ogórkami kiszonymi (wegańska & RAW) Sałatka z czerwonej fasoli, ogórka kiszonego, papryki i pomidora (lakto-wege) Kotleciki z jaglanki i czerwonej soczewicy z dodatkiem ogórka kiszonego (wegańska) Bakłażany Imam (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |