
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Duże pieczone pierogiBunia: "Przepis na coś, co bardzo lubię zabierać do pracy zamiast kanapek. [..] Przepis mój własny - mix farszu od pierogów z kapustą i z grzybami z ciastem pizzowym."
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:Ciasto:
3 szklanki mąki 2,5 dkg drożdży 3 łyżki oliwy/ oleju woda (lub pół na pół woda z mlekiem [w wersji wegańskiej z mlekiem sojowym]) sól przyprawy (np. oregano, bazylia lub majeranek itp) Farsz: 2 kg kiszonej kapustki - tak na oko pieczarki lub uprzednio namoczone suszone grzybki - tyle ile lubimy 3 duże cebule 1 jajo (w wersji wegańskiej można pominąć lub dodać odrobinę sparzonych płatków owsianych, łyżka kaszy manny też powinna być ok) troszkę tłuszczu do podsmażenia cebulki sól, pieprz prawdziwy, ziołowy pieprz też papryka w proszku liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie:
Gotujemy nie odciśniętą, mokrą kapustkę z listkiem laurowym, zielem angielskim i innymi przyprawami (od czasu zagotowania jakieś 15-20 min.). W międzyczasie podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Jak się zeszkli dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy lub podduszamy i przyprawiamy troszeczkę solą, pieprzem i papryka w proszku.
Kapusta właśnie się gotuje, pewnie minęło już te 15-20 minut od zagotowania, więc wrzucamy cebulkę z pieczarkami do gara z kapustką i tak sobie gotujemy jeszcze z 5 minut. Wyłączamy gaz, zdejmujemy garnek i odstawiamy, żeby troszkę przestygło. W tym czasie zajmujemy się ciastem: Mąka wymieszana łapką własną z solą i przyprawami na stolnicy, robimy dołek, kruszymy drożdże w ten dołek, wlewamy podgrzane mleko z wodą, czekamy na pęcherzyki, dolewamy oliwę lub olej, lepimy i czekamy aż ciasto troszkę podrośnie (tak gdzieś kiedyś wyczytałam i tak robię). Teraz czas na farsz - odciskamy sok z kapustki, dziabiemy na drobne kawałki (mielić mi się nie chce), dodajemy jajo, smakujemy, jeśli trzeba przyprawiamy. Z ciasta urywamy kulkę, rozwałkowujemy na placek, na to farsz i zlepiamy takie duuuuże pierogi. Układamy na blaszkę, żeby się świeciły można troszkę po wierzchu posmarować wodą. Pieczemy w piekarniku ok. 200 stopni C przez 20 minut.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2003-04-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Bunia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Pychaaaa!Robiłamz różnymi farszami, np warzywa z ryżem i za kazdym razem pycha!
~Zin 2005-10-27 00:00:00.0
jestem beztalenciem kulinarnym ale to mi wyszło i jestem z siebie dumna:)pierogi sa pyszne i b.uniwersalne bo można je brac ze sobą prawie wszedzie-polecam:)
~amrand 2005-05-16 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pieczone pierogi z grzybami i ryżem (bez ograniczeń)Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami (bez ograniczeń) Pieczone pierogi z farszem brokułowym (wegańska) Pieczone pierogi z nadzieniem ryżowo-grzybowym (bez ograniczeń) Pieczone pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i słonecznikiem (wegańska) Pieczone pierogi argentyńskie z wielowarzywnym nadzieniem (wegańska) Pieczone wiosenne pierogi ruskie (z ziemniakami i pokrzywą) (wegańska) Fatayer (pieczone drożdżowe "pierogi" ze szpinakiem) (wegańska) Ruskie pierogi (lakto-wege) Pierogi z soją (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Andzia 2014-04-04 00:06:47.228