7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Bakaliowe ciacha-bułeczkiMożna wsuwać na gorąco, można na zimno.
Średnia ocena:
[4.0
z 3 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:szklanka mąki pszennej razowej (graham)
25 g otrębów pszennych lub zarodków 100 g dowolnych bakalii (orzechy, ziarna, pestki, wiórki kokosowe, rodzynki itp.) [*] 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia lub w wer.drożdżowej ok. 10-15 g drożdży 1-2 łyżeczki karobu (niekoniecznie) 2-3 łyżki miodu/ syropu klonowego/ słodu 3 łyżki oleju [**] ok. 3/4 szklanki wody lub mleka ew. mak lub sezam do posypania ew. tłuszcz do pieczenia Przygotowanie:Wszystkie bakalie muszą być drobne, więc orzechy czy pestki dyni mielimy, trzemy na dużych oczkach tarki lub rozbijamy na drobne kawałki.
Mieszamy mąkę, otręby, bakalie, proszek do pieczenia i karob. Później dodajemy miód/ syrop klonowy/ słód, olej i wodę lub mleko. Ilość tego ostatniego regulujemy by uzyskać gęstą konsystencję. Nakładamy ręką lub łyżką na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (lub na papier do pieczenia) formując okrągłe (albo i nie :) ciastka. Można z wierzchu ozdobić jakimś sezamem czy makiem. Wrzucamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i po ok. 15 minutach wyciągamy. Wersja drożdżowa: Od jakiegoś czasu kombinuję inną wersję - drożdżową, ponieważ te na proszku są nieco ostre. Wszystko tak jak wyżej, tylko, że daję ok. 10-15 g drożdży. Mieszam najpierw część wody z drożdżami, mąką i miodem. Zostawiam na 20 min. Dodaję resztę i później gotowe ciasteczka trzymam w cieple przez ok. 20-30 min. i dopiero do piekarnika. Wskazówki i uwagi:[*] Najlepiej użyć 2-3 składniki (rodzaje bakalii), by ciastka miały konkretny smak, a nie były mieszanką wszystkiego, co mamy w kuchni ;-) Polecam orzechy włoskie ze słonecznikiem lub dynią.
[**] Sanvean poleca, by użyć "dobrego oleju - orzechowego, słonecznikowego, sezamowego, z pestek dyni lub ostatecznie zwykłego", bo te "niezwykłe" ;) oleje dodają smaku no i są wartościowsze. Tyle że nie powinno się ich używać na gorąco (do pieczenia, smażenia itp.), dlatego lepiej jednak dodać zwykły olej.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2003-04-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: ircx.pl.polskavege, przepis podal Sanvean
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Mniam, mniam :))) Dzięki za przepis!
~yogi 2006-11-06 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kakaowo-bakaliowe ciacha z owsianki (lakto-wege)Ziarenkowce (ciacha) (bez ograniczeń) Bakaliowa impresja (ovo-wege) Bułeczki drożdżowe 1 (bez ograniczeń) Bułeczki kajzerki (wegańska) Bułeczki żytnie (wegańska) Chrupiące bułeczki (wegańska) Ciacha owsiane z bakaliami, bez pieczenia (lakto-wege) Ciacha owsiane z bakaliami w kilku wersjach smakowych (wegańska) Kuleczki migdałowe-bakaliowe (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~dea 2010-06-04 14:19:47.109