7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Fasolka na sposób chiński - prosty lub wykwintny

Bardzo proste i szybkie danie, dobry dodatek do innych chińskich potraw i nie tylko.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

około pół kilograma fasolki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki sosu sojowego
łyżka cukru
łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżki oleju do smażenia
łyżeczka soli

trochę wody
pół szklanki posiekanych migdałów (to do wersji wykwintnej)

Przygotowanie:

Najpierw zabieram się za fasolkę: obcinam końcówki i przekrawam strączki na połowę (można zostawić cale strąki - wygląda wtedy bardzo elegancko na talerzu. Fasolkę gotuję krótko, tak by zachowała wszystkie witaminy, lekką chrupkość i piękny, zielony kolor.

Czosnek obieram i siekam na drobne kawałeczki.

Na głębokiej patelni rozgrzewam mocno olej, dodaję sól, po paru sekundach wrzucam czosnek, podsmażam, aż się lekko zrumieni. Można go wyjąć z patelni lub zostawić, ja raczej wyławiam, ile się da, aby uniknąć przypalenia. Teraz wrzucam fasolkę, smażę ciągle mieszając, aż wszystkie kawałki będą się błyszczeć i będą lekko pokryte cienką warstwą oleju, dodaję cukier, olej sezamowy, sos sojowy i wlewam 1 szklankę wody. Przykrywam patelnię i zostawiam na dość dużym ogniu przez 2 minuty.

Jeśli naprawdę komuś nie odpowiadają chrupkie warzywa, proponuję przedłużyć duszenie o 5 do 10-ciu minut.

Wersja wykwintna przewiduje posypanie ugotowanej fasolki migdałami zrumienionymi na gorącym oleju (około pół szklanki) tak, żeby migdały pływały sobie swobodnie. I UWAGA! - łatwo je przypalić! Ja wyjmuję je łyżka cedzakową, jak tylko zaczną nabierać złocistej barwy, i oczywiście, odsączam na bibule. Najlepiej przygotować migdały tuż przed smażeniem fasolki, odlać nadmiar oleju, a pozostały użyć do przyrządzania głównej potrawy.

Wykładam fasolkę na półmisek i..... no jak? Smakowało?

Odpowiedź od gości usłyszycie dopiero po kilku minutach - bo jak się dorwą do widelców, to przez kilka chwil będą tylko jedzeniem zajęci!
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Fasolka szparagowa na sposób chiński (wegańska)
Tofu z warzywami 5 smaków (na sposób chiński) (wegańska)
Fasola solo (sposób gotowania) (lakto-wege)
Fasolka na sposób toskański (jak po bretońsku, ale vegan) (wegańska)
Kostka sojowa z fasolkami i kiełkami na sposób imbirowo-czosnkowy (wegańska)
Wykwintne trufle czekoladowe (wegańska)
Wykwintna kapusta duszona na mleku (wegańska)
Razowiec wykwintny z orzechami i nasionami (wegańska)
Prosty drink (bez ograniczeń)
Chińska jajecznica (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas